Povodom rješenja Inspektorata Republike Srpske da se poništi diploma direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Osmanu Mehmedagiću iz Tužilaštva BiH su kazali da aktivno rade na ovom predmetu.

– Kao što je javnosti od ranije poznato, Tužilaštvo BiH radi na širem predmetu koji se odnosi na provjere zakonitosti i valjanosti diploma rukovodilaca agencija za provođenje zakona na državnom nivou. U ovom predmetu vrše se provjere koje su još uvijek su u toku te u ovom trenutku ne možemo davati više informacija ni detalja – kazali su nam iz Tužilaštva, prenosi Klix.

Trenutno nadzor nad OBA vrši Obavještajni odbor, koji o ovom pitanju do sada nije zauzimao stav.

To nam je potvrdio i član tog odbora Mirko Šarović, kazavši da od predsjednika odbora Denisa Zvizdića zavisi d ali će se naći na dnevnom redu.

Inače, diploma direktora OBA dugo je bila predmet osporavanja i kritika nekoliko stranaka, a naročito određenih političkih lidera.

Provjera Osmanagićeve diplome je uslijedila nakon što je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu o valjanosti diploma čelnih ljudi državnih agencija za provođenje zakona.

Mandat Osmanu Mehmedagiću ističe u novembru, ali on ima mogućnost imenovanja.

Srpskainfo