Hrvatska policija uhapsila je dvojicu crnogorskih državljana osumnjičenih za učestvovanje u ubistvu koje se povezuje s ratom dva kriminalna klana u Crnoj Gori, škaljarskog i kavačkog, koje se dogodilo u Cetinju sredinom juna, objavili su u petak crnogorski mediji.

U Šibeniku su u srijedu na osnovu potjernice crnogorskog Interpola uhapšeni Pero Laličić (21) kojeg policija u Crnoj Gori sumnjiči da je direktni počinilac ubistva Bogdana Milića u Cetinju 11. juna i Mitar Marković (25) koji se tereti za podsticanje na ubistvo i pomaganje nakon izvršenog krivičnog djela. Kako pišu podgoričke Vijesti, kod njih su pronađeni falsifikovani hrvatski dokumenti.

Laličić i Marković tokom saslušanja nisu odgovarali na pitanja istražitelja, a trenutno su u ekstradicionom pritvoru i očekuje se njihovo izručenje Crnoj Gori, pišu Vijesti pozivajući se na izvor iz vrha crnogorske policije.

Bogdan Milić, za kojeg policija u Crnoj Gori vjeruje da je blizak “Škaljarskom kriminalnom klanu”, ubijen je dok je sjedio u lokalu “Portun” u centru Cetinja. Na njega su pucala dvojica napadača sa silikonskim maskama na glavi. Tom prilikom ranjena su tri gosta istog lokala koji su sjedili za susjednim stolom.

U petogodišnjem ratu između dva najjača kriminalna klana u Crnoj Gori – kavačkog i škaljarskog – do sada je ubijeno najmanja 40 osoba, među kojima su najmanje četiri slučajne žrtve.

Rat nekad jedinstvene kriminalne grupe počeo je krajem 2014. godine kada je u Valensiji nestao tovar od 200 kilograma kokaina.

U Hrvatskoj se skrivao i Miloš Radonjić, koji se smatra visokorangiranim članom „Kavačkog kriminalnog klana“. On je uhapšen krajem jula u Slavonskom Brodu zbog krivotvorenja dokumenata. Kako je Hini ranije saopšteno iz crnogorskog ministarstva pravosuđa, Crna Gora će uskoro zatražiti njegovo izručenje.

Mediji u Hrvatskoj ranije su objavili da je Radonjić uhapšen nakon što je, navodno, priložio lažne dokumente uz zahtjev za izdavanje pasoša u Novoj Gradiški.

Nakon hapšenja priveden je u Županijski sud u Slavonskom Brodu, gdje mu je određen istražni zatvor, a kasnije se ispostavilo da je za njim crnogorski Interpol raspisao međunarodnu potjernicu “radi osiguranja prisustva u kaznenom postupku koji se protiv Miloša Radonjića vodi zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo stvaranje kriminalne organizacije i omogućavanje uživanja opojnih droga”.

Miloš Radonjić je na naslovnice crnogorskih medija došao nakon što je na njega pokušano više atentata.

Četiri puta je bio meta napada, a za posljednji pokušaj njegovog ubistva policija i tužitlaštvo terete dvojicu članova suprotstavljenog “škaljarskog klana”.

(Vijesti)