U Prijedoru su u toku pripreme za pozorišnu predstavu, koju će zajedno odigrati mladi iz ovog grada i italijanskog Trenta.

Ovo je četvrta godina da Udruženje “Program Prijedor” iz Trenta organizuje pozorišne radionice za mlade iz dvije zemlje. U Prijedoru boravi grupa od šestoro mladih iz Trenta zajedno sa glumcem i režiserom Paolom Vićentinijem. Zajedno sa šestoro mladih iz Prijedora pripremaju predstavu koja će biti igrana u Srpskoj i Italiji.

– Za mene je ovo predivno iskustvo zato što, prije svega, radiš i boraviš sa ljudima iz različitog jezičkog područja i radiš ono što voliš – kaže Zoe Vićentini iz Italije.

– Ovo meni znači jedno veliko, novo iskustvo, pošto mi je ovo prvi projekat sa djecom iz Italije i uopsšte sa ovim ljudima, svi su novi – dodaje Nemanja Lazarević iz Prijedora.

Glumac i režiser Paolu Vićentini kaže da je zanimljivo raditi sa ljudima sa različitog jezičnog područja, jer kako kaže, jezik nije jedino sredstavo komunikacije i moramo da pronalazimo alternativna rješenja kako bi se razumjeli.

Mladi iz Srpske i Italije u prethodne tri godine realizovali su tri pozorišne predstave: “Romeo i Јulija“, “Okean“ i “U moru ima krokodila“. Sve tri igrane su i kod nas i u Italiji.

– Cilj je međusobno upoznavanje, razmjena iskustava, učenje kroz rad, izražavnja svojih potreba kroz glumu kao sredstvo komunkacije, pogotvo što se radi o djeci koja dolaze iz različitih jezičkih podučja – istakla je Slađana Miljević, iz Udruženja “Program Prijedor”.

U Udruženju kažu da će mladi glumci, nakon pet dana rada u Prijedoru, nastaviti da pripremaju predstavu u Trentu. Predstava će na jesen biti igrana u italijanskoj regiji Trentino i u Prijedoru.

RTRS