Damir Јusupov, pilot koji je spustio avion “A321” Uralske aviokompanije, ispričao je na konferenciji za štampu kako je donio odluku da spusti letjelicu na poljanu.

Јusupov je naglasio da je prvo želio da se vrati na aerodrom, jer motor nije mogao da nastavi da leti.

– Ali, kada smo vidjeli da i drugi motor prestaje sa radom, donio sam odluku da spustim avion pred sobom – rekao je Јusupov.

Kada je pilot shvatio da će avion neizbježno udariti u zemlju, pokušao je da ga spusti što mekše.

– Bezbjednije je spuštati avion bez točkova, oni se mogu prevrnuti i posljedice bi bile još gore – objasnio je Јusupov svoju odluku.

Pilot, iako je spasio 233 putnika, sebe ne smatra herojem. Po njegovim riječima – spuštanje aviona u polje je bilo jedino pravilno rješenje.

Јusupov je ispričao da je pozvao suprugu, tek nakon evakuacije svih putnika.

– Izašao sam, okružio avion, pogledao oštećenja spolja i uvjerio se da su svi na bezbjednoj udaljenosti. Vratio se u kabinu i odatle pozvao suprugu – dodao je on.

Pilot je naglasio da je priprema za let bila uobičajena, dok se havarije, kao što je ova, redovno vježbaju na treninzima.

– Zato smo bili i moralno i profesionalno spremni. Mi u Јekaterinburgu imamo trening-centar i školu letenja i, zahvaljujući tim vještinama, uspeli smo da spustimo avion – rekao je on.

Govoreći o planovima za budućnost – Јusupov je naglasio da mu incident nije ogadio letenje, ali mu je sada potreban odmor.

Kapetan aviona je zahvalio drugom pilotu, posadi i putnicima aviona.

On se danas izvinio putnicima koji su seli u avion Uralske aviokompanije, zbog toga što ih nije odvezao u Simfiropolj.

Izvor: sputniknews.com