Humanitarni koncert “Za naše Kosovo i Metohiju” je primjer iskazivanja solidarnosti lišen svake politike i neshvatljivo je da neko želi da bilo koga kazni zbog toga, poručila je glumica Ivana Žigon koja je sa “Kosovskim božurima” nastupila na ovom koncertu u Herceg Novom 12. avgusta.

Ona je odbacila tvrdnje da je koncert imao bilo šta nacionalističko i da je imao veze sa politikom, navodeći da, iako je rođena u Beogradu, Crnu Goru osjeća kao svoj zavičaj i da je ponosna na svog pradjeda po majci Mitra Martinovića koji je bio predsjednik Vlade Crne Gore i primjer čojstva i junaštva.

– Srbija i Crna Gora su toliko povezane i to je toliko tanana nit da samo zlonamerno oko može da ga deli. Retrogradno je razmišljati o bilo kakvom deljenju, ali to je na čast onim ljudima koji više vole da se dele nego da se spajaju – rekla je Žigon za Sputljik.

Ona je uvjerena da je ovo što se danas dešava u Crnoj Gori samo jedan momenat u njenoj istoriji.

– U Crnoj Gori je najjače predanje čojstva i junaštva i upravo je tamo sve postalo naopačke u najvidljivijoj mjeri. Treba da shvatimo da je to upravo zato što su najsvetlije luče, najveća ljubav, najveće čojstvo, najveća odbrana naših naroda i najveće junaštvo u stvari uvek bili u Crnoj Gori. Nemam nikakvu sumnju u ljude u Crnoj Gori, uverena sam da oni ne dele ovakve stavove i da je to volja i viših sila koje trenutno vladaju svetom – rekla je Žigonova.

Ona smatra da će uskoro sve biti drugačije, jer je Rusija sve jača.

– Mislim da ćemo i mi uz Rusiju biti sve jači i da će svi ti procesi, koji su zaista retrogradni i sramotni, da se poravnaju i da će sve ono što se peva uz gusle i što se svedoči već vekovima u Crnoj Gori ponovo postati mera istinske Crne Gore – rekla je Žigon.

Humanitarni koncert “Za naše Kosovo i Metohiju” održan je 12. avgusta na Kanli kuli u Herceg Novom povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godina od Kosovske bitke.

Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo je da će podnijeti prijavu protiv organizatora koncerta, koji je održan u okviru programa “Trg od ćirilice”, zbog, kako su naveli, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja zvanične himne i političkih i nacionalističkih poruka.

SRNA/RTRS