Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, osim političke igre u Predsjedništvu, koju je započeo stavljajući na dnevni red redukovani Godišnji nacionalni plan za pristup NATO-u, odlučio je da se poigra i sa konstitutivnošću naroda u Bosni i Hercegovini, odnosno sa Ustavom BiH. Na to je ukazao Hrvatski narodni sabor, koji smatra da je Komšić, svojom najavom će se na sastancima sa zvaničnicima EU zauzimati za ukidanje načela konstitutivnosti naroda u BiH, napao samu osnovu ustavnog poretka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Komšić je ove navode odbacio.

Iz HNS-a su upozorili – Željko Komšić direktno udara na Ustav i takvo ponašanje mora biti sankcinionisano. Kategorični su, bez imalo pravne i političke sumnje, njegove izjave, negiranje su Ustava BiH i nepoštovanje Dejtona.

– Konstitutivnost i ravnopravnost naroda, i po slovu Ustava BiH i po tumačenju Ustavnog suda BiH, ne samo da je neporeciva ustavna kategorija, nego i osnovno načelo Ustava BiH, a time i Dejtonskog sporazuma. HNS će preduzeti sve raspoložive legitimne pravne i političke aktivnosti da bi ovo antidržavno, antiustavno i antidejtonsko djelovanje bilo sankcionisano i onemogućeno stoji u saopštenju HNS-a.

Iz HNS-a pozivaju i druge nadležne pravne i političke subjekte u BiH i međunarodnu zajednicu da osude i sankcionišu, kako ocjenjuju, pokušaj rušenja Ustava BiH. Dodaju da je ovo još jedan dokaz kako je Komšićevo, kako navode, treće uzurpiranje pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dio osmišljene agende, čiji cilj je ustavno, pravno i političko dekonstituisanje Hrvata.

– Svoje opasne antiustavne postupke Komšić pokušava opravdati vlastitim pogrešnim tumačenjem Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, u kojem se na bilo koji način ne poistovjećuje osiguranje prava kandidovanja na izborima sa ukidanjem osnovnog načela Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, načela konstitutivnosti naroda.

Upravo se na Mišljenje Evropske komisije poziva i Željko Komšić, koji je oštro odbacio navode HNS-a.

– Izgleda da Dragan Čović još zamišlja da vodi sjednicu Gradskog komiteta Saveza komunista Јugoslavije u Mostaru, na kojoj se odlučuje o slanju neistomišljenika na Goli otok. Savjetujem njemu i društvu iz HNS-a da još jednom pročitaju Mišljenje Evropske komisije za BiH, pa onda da još jednom pročitaju to Mišljenje, pa onda još jednom… Sve dok ne nauče ili bar ne shvate šta u tom mišljenju piše i šta su to evropske vrijednosti. Tada neka se jave da razgovaramo – izjavio je Komšić.

U HNS-u su, čini se, dobro upoznati sa sadržajem dokumenta, jer u saopštenju pojašnjavaju da Mišljenje Evropske komisije na nekoliko mjesta kritikuje mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, za koji se, ističu, navodi da otežava i usporava proces donošenja odluka. Ali se, dodaju, nigdje ne poziva na ukidanje načela konstitutivnosti.

RTRS