Na autoputu Zagreb-Rijeka, između Vrboskog i Ravne Gore, manji sportski avion “cessna 150” sletio je na saobraćajnicu. Srećom, sve je prošlo bez većih posljedica i niko nije povrijeđen.

Kako prenosi hrvatski sajt 24 sata, u avionu su se nalazili instruktor leta i njegova učenica. Zahvaljujući njegovoj prisebnosti uspio je da prizemlji avion.

– Vozili smo se prema moru kad je odjednom, dva auta ispred nas, sportski avion sletio na autoput, valjda mu je bilo oštećeno krilo, udario je nosom, ali uspio je da izmanevriše sletanje – rekla je jedna žena.

Vatrogasci DVD-a Vrbovsko i radnici autoputa Zagreb-Rijeka izašli su na teren.

– Za sada nemamo više detalja, u toku je intervencija – rekao je zapovjednik DVD-a Vrbovsko Dalibor Mareković.

Kako prenose hrvatski mediji u avionu koji je prinudno sletio bila je jedna žena koja je učila da pilotira, a sa njom je bio instruktor T.G, iskusan dugogodišnji pilot.

– Otkazao im je motor u avionu, ali ne zna se zbog čega. To ćemo tek vidjeti. Avion nije naš, nego smo ga pozajmili jer je naš bio na popravci. U trenutku kada je otkazao motor, avion je lebdio nekoliko minuta, a nastavnik je imao malo vremena da odluči hoće li sletjeti na livadu ili autoput. Srećom da nije sletio na livadu jer je tamo puno kamenja i rupa i pitanje je kako bi se sve završilo. Ovako su se srećno prizemljili i srećom nema povrijeđenih – kaže pilot Miljenko Bucalović iz prve privatne škole u Lučkom.

Čim su sljeteli nastavnik ga je o svemu obavijestio. Inače, plan im je bio da lete do Grobnika i tamo odrade par sletanja pa se vrate u Zagreb.

– Bili su na nekih maksimalno 300 metra visine kada se to dogodilo. Pribranošću nastavnika sve se dobro završilo – kaže Bucalović. U takvim letilicama ne nose se padobrani, a Bucalović ističe, da samo u filmovima neko sa zemlje može tada pomoći.

– Ako imate vremena javite kome stignete šta se događa ali to su trenuci u kojima odmah morate da reagujete. Koliko sam vidio po slikama ni šteta nije prevelika. Propeler nije savijen, lijevo krilo je ok, a desno je pognuto jer je njime udario. Ne izgleda strašno. Skinućemo mu krila i prevesti ga vjerovatno do mjesta popravke. Najvažnije je da su svi dobro – priča Bucalović.

Srpskainfo