Poznati hrvatski novinar Denis Kuljiš preminuo je danas u Zagrebu u 68. godini nakon kraće i teške bolesti.

Kuljiš je rođen u Splitu 8. decembra 1951. godine. Na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu studirao je Opštu lingvistiku i sociologiju, a novinarstvom se bavio od svojih ranih dvadesetih i prvi važniji posao bio mu je 1979. u “Poletu”, a godinu kasnije i u dnevnim novinama “Vjesnik”.

Od početka osamdesetih pa skoro sve do smrti bio je jedna od najvažnijih figura hrvatske izdavačke i medijske scene, pokrećući brojne novine, portale, pišući kolumne i izdavajući knjige.

Bio je urednik u “Startu”, pomoćnik glavnog urednika “Danas”, a radio je i za “Studio”.

Sa partnerima je 1989. godine osnovao medijsko preduzeće “Medija pres” koje je učestvovalo u pokretanju prvog privatnog nezavisnog političkog sedmičnog lista u Hrvatskoj – “Globusa”.

Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u “Јutarnjem listu” i “Večernjem listu”, te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i BiH.

Osim novinarskim i kolumnističkim radom, Kuljiš se intenzivno bavio i publicistikom, a njegova zbirka novinskih tekstova i feljtona “Majmuni, gangsteri i heroji” objavljena je u Zagrebu 2001. godine, a godinu dana kasnije i u Beogradu.

Knjigu “Dva pamfleta protiv Tuđmana” objavio je 2005, a iste godine iz štampe je izašao i nastavak “Majmuna, gangstera, i heroja”, ovoga puta sa dodatnim opisima “geniji, lupeži i papci”. Bile su to satirične, britke, nerijetko i vrlo brutalne biografije poznatijih Hrvata.

U saradnji sa istoričarom Vilijamom Klingerom 2013. godine objavio je knjigu “Tito: Neispričane priče”, a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga “Titov tajni imperij”.

U posljednje vrijeme radove je objavljivao u obliku kolumni na portalu “Dnevno”, te na svom portalu “Žurnalist”.

RTRS