Pred sutrašnju redovnu sjednicu Predsjedništva BiH, Milorad Dodik ponovio je da neće glasati za tzv. Godišnji nacionalni program za NATO, mada će se tek pred sjednicu znati da li će ta tačka biti na dnevnom redu.

Lider SDA Bakir Izetbegović ekspresno je odgovorio da, bez usvojenog Programa, neće biti potvrđeno imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Iz svega je vidljivo da je srušen Sporazum trojice lidera o uspostavljanju vlasti na nivou BiH, poručuje Dodik.

U diplomatiji i najmanji detalj mnogo govori, a kamoli jednočasovni razgovor američkog i britanskog ambasadora u Predsjedništvu, dan uoči krupnih odluka o eventualnom slanju tzv. ANP za NATO i imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara, koji je sve samo ne slučajan.

– Јa sam protiv bilo kakavog miješanja stranaca u bilo koje procese ali partnerstvo je moguće. Logično je da ljudi žele da vide šta se dešava, vjerovatno im Komšić nešto objašnjava – kaže Dodik.

Iz Komšićevog kabineta objašnjeno je da je put BiH ka EU i NATO-u komplementaran proces, iako je iz Brisela ranije jasno poručeno da članstvo u NATO-u nije nužno da bi država postala član EU. Zbog toga, ali i poznatog stava NS RS o vojnoj neutralnosti Dodik ne pomišlja da glasa za tzv. ANP.

– Јa ne mogu i neću da glasam za taj Akcioni plan, prvo niz stvari u njemu, niti se zna ko to predlaže, ko je pisao, u njemu mnogo netačnosti i paušpalnih ocjena i iznenada napisanih reformi potput reforme policije, nema dileme to ćemo morati da odbijemo – naglasio je Dodik.

– Šta možemo, ako ne podrži onda neće biti kandidata za predsjedavajućeg SM i kriza se onda produbljuje, ovo nije samo pitanje NATO-a ovo je pitanje ustava i vladavine zakona i ne smijemo dopusti da se barijere sruše jer ko zna kuda bi to otišlo i šta bi sljedeće bilo zaustavljeno od entiteta – smatra Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Izetbegović se ipak nada da će Predsjedništvo sutra usvojiti i u Brisel poslati makar redukovani dokument kojim bi praktično značio da smo svi za NATO integracije a nismo. Tzv. Godišnji nacionalni program neprihvatljiv je prvo zbog naziva jer neko želi da pošalje poruka da u BiH živi samo jedna nacija. Sadržaj dokumenta krije brojne zamke: donošenje zakona o žrtvama toruture na nivou BiH, centralizuje se Civilna zaštita i stidljivo najavljuje reforma policije pod plaštom davanja većih ovlaštenja Direkiciji za koordinaciju policijskih tijela.

– Kao što je rekao srpski član Predsjedništva, slanje ANP-a se neće desiti, pa nema potrebe da dalje raspravljamo na koji će to način uticati na reformu bezbjednosnih struktura u BiH – tvrdi Drgana Lukač, ministar MUP-a Srpske.

Na Komšićev zahtjev sutra bi trebalo prvo da se održi redovna, a potom na Dodikov vanredna sjednica Predsjedništva. Bolje rečeno, od prve zavisi druga, a sudeći po suprotstavljenim stavovima oko NATO-a i prva je upitna.

RTRS