Ministar za ljudska i manjinska prava i predsjednik Demokratske unije Albanaca, Mehmed Zenka zauzeo je stav Albanskog foruma koji je prije dva dana zaprijetio da će se albanska zastava vijoriti Crnom Gorom i da Albance zbog toga niko neće smjeti da kažnjava i ponovio kako je njegov narod “bio za nezavisnu Crnu Goru” i da stoga, kako je kazao, Albanci sada imaju pravo isticati svoje simbole i naglasio da će nastaviti to da rade.

– Albanci su se deklarisali za državu Crnu Goru i ne znam šta bi trebalo još da urade, kazao je on za ,,Antenu M“ i dodao da ne vidi ništa sporno u slavlju na Cijevni.

Na pitanje ,,Antene M“ da li smatra da je pored albanske, trebalo istaći i državnu crnogorsku zastavu, on je odlučno kazao: ,,Ne!“.

Na isto pitanje, potpredsjednik Skupštine i lider Force Genci Nimanbegu je ponovio sličan stav koji je iznio u javnost prije dva dana objasnivši da je na slavlju korišćena zastava albanskog naroda i da će oni nastaviti da ističu samo nju.

– To je naša albanska zastava i mi imamo pravo da je upotrebljavamo. Imamo pravo da izražavamo našu etničku pripadnost. To što Zakon o javnom redu i miru to zabranjuje, to je druga stvar, poručio je on.

On je, povodom najave moguće prijave od strane ministarstva kulture Crne Gore, koje je bilo prinuđeno da reaguje nakon pisanja IN4S-a i drugih medija, kazao da će to vidjeti kao ,,iniciranje svađe sa Albancima“.

– Mi imamo naš nacionalni simbol i po Ustavu imamo pravo na slobodnu upotrebu, a sve drugo po mom mišljenju je samo iniciranje svađa sa našim narodom, rekao je on i dodao da će Albanci zajedno odlučiti o ,,adekvatnom odgovoru Vladi Crne Gore“.

Podsjećamo, Albanski forum zaprijetio je prije dva dana da će, na nivou svih nacionalnih partija, razmotriti dalje učešće u vladi koja, kako saopštavaju, ima ,,neprihvatljiv stav prema kulturnim aktivnostima Albanaca“ time što im je sugerisano iz Ministarstva kulture da, zajedno sa albanskom, ističu i državnu crnogorsku.

Albanci, uvređeni zbog stava Ministarstva, kazali su da će se albanske zastave vijoriti po Crnoj Gori i zaprijetili da neće dozvoliti da ih bilo ko zbog toga kažnjava.

To je, naveli su oni, njihova zastava, a ne crnogorska i potom su prekorili Vladu opomenuvši ih da su Albanci u značajnoj mjeri zaslužni za nezavisnost i evro-atlanski proces Crne Gore.

Iz Albanskog foruma apostrofirali su da najavljena prijava njima ,,ne znači ništa“, a potom poručili da se Crnom Gorom vijori i da će se ,,neizostavno vijoriti zastava Albanije“.

Izvor: IN4S