Deset mjeseci nakon izbora BiH još nema formiranu državnu vlast. Incijalni sporazum postoji, ali je put BiH u NATO, odnosno usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana kamen spoticanja za stranke iz Republike Srpske. Stoga će članovi Predsjedništva BiH danas održati dvije sjednice, poslije kojih će mnogo toga biti jasnije.

U 11 sati danas će početi redovna sjednica Predsjedništva BiH na zahtjev predsjedavajućeg Željka Komšića (DF). Jedina tačka dnevnog reda je ANP.

U 12 sati će potom biti održana vanredna sjednica na zahtjev Milorada Dodika s tačkom dnevnog reda – imenovanje mandatara za Savjet ministara BiH.

Ishod glasanja i dogovora na prvoj sjednici odredit će i sudbinu druge sjednice. Željko Komšić i Šefik Džaferović (SDA) su ranije poručili da će za mandatara glasati ukoliko se postigne dogovor u vezi ANP-a. Dodik je već najavio da slanje ANP-a neće podržati. Ukoliko odluči Dodik može iskoristiti i pitanje vitalnog entitetskog interesa u vezi ANP-a i tražiti izjašnjavanje Narodne skupštine Republike Srpske. Tu će dobiti neophodnu podršku, čime bi pitanje slanja plana u NATO dugo bilo zacementirano.

Ostaje da se vidi da li će na sastanku biti ponuđeno i dogovoreno neko kompromisno rješenje prihvatljivo za sve, što bi značilo i izglasavanje mandatara.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i član Predsjedništva Šefik Džaferović poručili su da očekuju razjašnjenje političke krize nakon današnjih sjednica. O pitanju ANP-a čak su i ambasadori SAD-a i Velike Britanije razgovarali s političkim liderima.

Rok za dogovor o formiranju vlasti koji su postavili lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a ističe 5. septembra.

Izvor: Klix.ba