U Sarajevu je danas, sa pola sata zakašnjenja, održana redovna sjednica Predsjedništva BiH. Članovi Predsjedništva Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović postigli su dogovor da skinu sa dnevnog reda Godišnji nacionalni plan i još 13 spornih tačaka. Vanredna sjednica o kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara je otkazana.

Dodik je rekao da nije imao ništa protiv toga da se Godišnji nacionalni plan nađe na dnevnom redu današnje sjednice Predsjedništva BiH, ali da bi glasao protiv da se ta tačka našla na redovnoj sjednici.

– Nema potrebe da razgovaramno o ANP, to se neće desiti, srpska strana i ja nećemo glasati za to. NATO je za nas neprihvatljiv. Član 3 Sporazuma o principima za formiranje vlasti na nivou BiH je bio okvir za rješavanje tog pitanja. Mi Srbi imamo ranije donesene odluke koje ne mogu biti poništene – istakao je Dodik.

Dodik je naveo da je nakon odluke o skidanju ANP sa dnevnog reda redovne sjednice, bilo iluzorno održavati vanrednu sjednicu posvećenu kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara, istakavši još jednom potrebu da se što prije formira ovaj savjet

Dodik je naveo da nije u pitanju “kupovanje vremena”, da se sadašnjom situacijom ništa ne rješava i da BiH ulazi u novi zastoj.

On je jasno poručio da se u njegovom mandatu neće desiti glasanje o ANP.

Dodao je da je neprihvatljiva i odrednica “nacionalni” u Godišnjem nacionalnom planu, jer u BiH postoje tri konstitutivna naroda, a ne nacija.

RTRS