O sudbini tinejdžerki Sabini Selimović (14) i Samri Kešinović (15), koje su 2014. pobjegle iz Austrije da bi se priključile Islamskoj državi, mnogo se spekulisalo, od toga da su ubijene do toga da su žive u nekom od logora i da žele da se vrate u Austriju.

Međutim ono što je sigurno i što je potvrdila DNK analiza je da su dječaci koji se nalaze u u zloglasnom logoru Al-Hol u u sirijskoj provinciji Hasaka zapravo sinovi Sabine koja se vodi kao nestala.

Njih su posjetili Sabinini roditelji koji su doputovali iz Beča, kako bi djecu starosti dvije i četiri godine i koja su dobila austrijsko državljanstvo, izvukli iz sirijskog pakla.

DNK test je urađen posredstvom UNICEF i pokazao je da su oni zaista unuci para Selimović, a djeca su i zvanično postali austrijski državljani.

Advokat Klemens Lintšinger koji zastupa Sabinine roditelje kaže “da se nada da će se svi zajedno uskoro vratiti u Austriju”.

Peter Gušelbauer iz Ministarstva inostranih poslova Austrije kaže “da se slučaj trenutno ispituje”.

– Blisko sarađujemo sa međunarodnim organizacijama kako bismo osigurali humanitarnu i medicinsku njegu djece – rekao je.

Podsjećanja radi, Sabina i Samra kao maloljetnice su napustile roditeljski dom u Beču 10. aprila 2014. i u Siriji se pridružile džihadistima.

Kako je jedna od njih tada navela u pismu, otišle su na sirijsko ratište kako bi se borile za islam i da će se sa svojim roditeljima ponovo susresti u raju.

Obje su se udale za džihadiste i rodile djecu.

(Kurir)