Nakon više neprijatnih situacija, verbalnih i fizičkih napada na turiste ranije ove godine, hrvatski ugostitelji su opet u centru skandala. Ovaj put glavni akter je jedan od poslanika iz gradske skupštine Zadra koji je preko Fejsbuka otvoreno zaprijetio batinama turistima iz Mađarske koji su iznajmili apartman od njega.

Kristijan Kotlar, poslanik Akcije mladih u Gradskoj skupštini u Zadru, napisao je u afektu status na Fejsbuku u kojem je zaprijetio batinama turistima iz Mađarske, a da skandal bude još veći, pobrinula se poslanica Županijske skupštine, Marjana Botić, koja je otvoreno podržala njegov govor mržnje na društvenim mrežama.

– Nakon 1000+ recenzija, koju stotinu više rezervacija i par hiljada ugošćenih turista, danas prvi put najozbiljnije razmišljam kako bih mogao mađarskoj stoci glavu rascijepati palicom. A tek su se čekirali – napisao je Kotlar.

Iako nije naveo razlog zbog čega se ovoliko naljutio, pa i vrijeđao mađarske turiste, on je u kasnijim komentarima nastavio sa verbalnim napadima na njih.

– Istetoviraću im Bana Jelačića na čelo, je*o im pas mater – napisao je, nakon čega su se u raspravu umiješali i njegovi prijatelji, među kojima i Marjana Botić, poslanica u Županijskoj skupštini, koja se pridružila skandaloznom vrijeđanju turista iz Mađarske.

– Poći će oni brzo kući u pi*ku materinu, odakle su i došli – napisala je ona.

Većina Mađara je problematična

Kada je uvidio koliki je skandal prouzrokovao svojom objavom, Kotlar je pokušao da se opravda izjavom kako je sve to napisao u afektu.

– Naravno da mi je danas žao što sam juče to napisao, nakon nekoliko sati obrisao sam objavu sa Fejsbuka. Bavim se ovim poslom nekoliko godina, uvijek imam dobrih iskustva, ali gurkanje, unošenju u lice, neukusni komentari, pitanja ima li u Zadru striptiz bar, pa neprimjerena gestikulacija nakon što sam rekao da nema… Stvarno me je to izrevoltiralo, bio sam frustriran a svoje sam frustracije iskazao na Fejsbuku. Nije primjereno, ali bolje tako nego da sam ušao u fajt sa tim gostom – rekao je Kotlar.

Ističe kako nije političar da bi se pravdao hakovanjem profila, i da mu je žao ako je osramotio svoje kolege iz Akcije mladih. Činjenica jeste da mu se kolege iz branše, koji primaju više turista iz Mađarske i Poljske, žale kako iz tih zemalja dolazi najveći broj “problematičnih” gostiju.

– Bio sam glup i neprimjerno reagovao. Niko mi nije hakovao profil i ne bježim od odgovornosti iako sam svjestan da je to posao u kojem se dobre recenzije teško stiču, a vrlo lako gube, a od njega živi čitava porodica budući da mi je supruga nezaposlena – izjavio je on za portal 24 sata.

Rekao je da je spreman da ode iz Gradske skupštine bude li ovaj njegov slučaj opterećivao stranku Akcija mladih, na čijoj je listi bio.

– Nisam član stranke, ali bio sam na njihovoj listi i ne želim da im budem teret – zaključuje Kotlar.

– Moja objava ne znači da ja mrzim Mađare, ili da mislim da su svi ili većina pripadnika tog naroda problematični. Svaki čovjek je priča za sebe i tako ću im i dalje pristupati u ovom poslu – rekao je on.

(24sata, Blic)