Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa načelnicima opština Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar o položaju Srba u Federaciji BiH, najavi Kantonalnog odbora HDZ BiH Livno o obilježavanju 24 godine od navodnog oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, kao i namjeri da se u Medenom Polju smjeste migranti.

Na sastanku je konstatovano da je položaj Srba u ovim opštinama težak i u mnogim segmentima diskriminatorski, te da je teška situacija uslovljena činjenicom da je na prostoru FBiH po popisu iz 1991. godine bilo 533.258 Srba, dok je po popisu iz 2013. godine tek 56.550 ili 10,60 odsto od predratnog broja srpskog stanovništva, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da su Srbi u FBiH, u opštinama Bosanski Petrovac, Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč, iako vrše lokalnu vlast, ignorisani od viših kantonalnih i federalnih vlasti.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno pristupiti hitnoj izmjeni ustava kantona, te da se u odredbe unese klauzula o konstitutivnosti Srba u tim kantonima. Posebna diskriminacija se ogleda u pogledu zapošljavanja. Srpski jezik se mora uvrstiti u nastavne planove škola u Federaciji BiH, tamo gdje to nije omogućeno, kao što je opština Glamoč, navedeno je u saopštenju.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Dodik smatra da je najava Kantonalnog odbora HDZ Livno o obilježavanju navodnog oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, nepotrebna provokacija Srba i njihovog života na tom prostoru.

– Mi smo protiv održavanja bilo kakvog okupljanja, i sam pokušaj bi bitno usložio političko-bezbjednosnu situaciju na tom prostoru i poremetio odnose Srba i Hrvata – naglasio je Dodik.

Donesena je odluka da će, ukoliko do toga dođe, Srbi iz tih opština organizovati okupljanje u znak protesta i onemogućavanja održavanja tog događaja.

Takođe, Republika Srpska će svečanom naučno-istorijskom i kulturno-umjetničkom akademijom, 13. septembra obilježiti Dan sjećanja na stradanje Srba na tom području.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da Republika Srpska ne prihvata da se na prostoru opštine Bosanski Petrovac, u mjestima koja pripadaju Srbima, prave bilo kakvi centri gdje će boraviti migranti, te je još jednom pozvao Srbe, ministre u tehničkom mandatu Savjeta ministara, da ne glasaju za otvaranje takvog centra u Medenom Polju, u opštini Bosanski Petrovac.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić, donesena je odluka da Vlada Republike Srpske podrži razvojne i infrastrukturne projekte u ovim opštinama, u ukupnom iznosu od 500.000 KM.

RTRS