U porodilištima Republike Srpske posljednjih godina su, greškom ljekara, umrle dvije porodilje i tri bebice, ali bilo je i drugih stravičnih slučajeva, poput vađenja zdravih jajnika i nasilnog abortusa pred porod.

Najmonstruozniji slučaj, koji je godinama zataškavan, desio se još 1997. Tadašnji poslanik SDS u parlamentu BiH, doktor Dragomir Kerović iz Lopara, oteo je trudnu ženu s kojom je bio u vanbračnoj vezi, nasilno je uspavao i uradio joj abortus, a potom je bacio na poljanu. Mlada žena (27) bi iskrvarila da je nisu našli prolaznici i hitno je prebacili u bolnicu. Bila je pred porođajem.

Proces Keroviću trajao je godinama, a možda „bosanski doktor Mengele“, kako su ga prozvali pojedini mediji, ne bi ni završio na sudu da nije bilo pritiska ženskih NVO i međunarodnih organizacija. Osuđen je tek 2004, na četiri i po godine zatvora. Odležao je robiju, a potom se bez problema vratio u profesiju i u politiku.

Vratio se, međutim, i na drumove.  Skrivio je dvije saobraćajne nesreće, u kojima je jedan čovek poginuo, a jedan ostao invalid. Potom je 2015. oborio pješaka na pješačkom prelazu u Loparama i to pokušao prikriti.

– Nisu to jedina njegova zlodjela, ali druga je uspio zataškati – kaže naš izvor iz Lopara.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

Dragomir Kerović

Uprkos svemu tome Kerović je 2016. kao kandidat Srpske narodne stranke pobijedio na lokalnim izborima i postao odbornik u SO Lopare. Danas je, tvrde upućeni, štićenik lokalnog SNSD.

Keroviću nije ni na jedan dan oduzeta ljekarska licenca, vratio se u Dom zdravlja Lopare i tu radio do prije dva mjeseca, kada je dobio otkaz kao tehnološki višak, po novoj sistematizaciji.

Rado Savić (SDS) načelnik Lopara, koji je po struci ljekar, zgrožen je ponašanjem svog sugrađanina, ali još više stavom Komore doktora medicine RS, koja, kako kaže, vodi računa samo o prihodima, a ne i o elementarnoj profesionalnoj etici i odgovornosti.

– Unakazio je trudnu ženu i ubio dijete pred porođaj, a onda se vratio kao da se ništa nije desilo. Ponaša se bahato, kao da je heroj koji je spasao desetoro dece. To je šamar i ljekarskoj profesiji i cijeloj zajednici. Dok sam živ ja ću se kao ljekar, građanin, roditelj i političar boriti protiv takvih – kategoričan je Savić.

Borila se dugo i pacijentkinja S.S. da dokaže da joj je 2014. hirurg  Marinko Lovre, inače ranije osuđuvan zbog mita, uz slijepo crijevo usput izvadio i – zdrav jajnik. Nakon svega, ljekar je to pokušao da prikrije. Istraga je trajala četiri godine, na kraju je ipak podignuta optužnica, ali dr Lovre je i nakon pokretanja krivičnog postupka zaposlen, i to u vodećoj zdravstvenoj ustanovi RS, Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka.

Ni ovim slučajem se nije bavio Sud časti Komore doktora medicine RS.

Foto: Srpskainfo/RAS Srbija

Marinko Lovre

Građani, međutim vjeruju da su svi ovi slučajevi samo vrh ledenog brijega i da je spisak nekažnjenih ljekarskih grešaka mnogo duži.

– Znam za još tri slučaja, kada su bebe u prijedorskom porodilištu umrle na porodu, najvjerovatnije greškom ljekara, ali to nije istraženo, niti se za to zna, jer porodice nisu javno govorile o tome. Uostalom, dvije od tri te porodice su odselile u inostranstvo – kaže jedna majka, koja je prije nekoliko godina izgubila bebu krivicom ljekara.

U oktobru prošle godine u akciji „Prekinimo šutnju“ za samo dva dana javilo se više od 100 žena koje su na društvenim mrežama podijelile svoja potresna iskustva iz porodilišta i sa ginekoloških odjeljenja bolnica širom BiH. Tako je i jedna Bijeljinka napisala, kako su je u tamošnjem porodilištu ostavili da nekoliko sati, u trudovima, leži na krevetu, a da joj niko nije prišao. Bila je sva u krvi, kada je jedan doktor uzvikuo: „Vozite je u rađaonu, izgubićemo i ženu i bebu!“

– Nakon poroda su me ušivali na živo. Vrištala sam od bola, a doktor mi je rekao: „Trebao sam te još više iskasapiti, kad se toliko dereš“ – napisala je ova žena, ne navodeći imena ljekara.

Predsjednik na Baliju, Komora ćuti

Da li su ljekarima, koji su krivično dogovarali zbog smrti porodilja i beba, ili teških posljedica po njihovo zdravlje, uopšte oduzete doktorske licence i na koje vrijeme?  Od Komore doktora medicine RS, kojoj smo se obratili i pismenim zahtjevom, ni juče nismo dobili odgovor na ova pitanja.

Predsjednik Komore Saša Vujnović je na godišnjem odmoru na Baliju i na posao se vraća tek u septembru. Sud časti Komore, kako nam je rečeno u telefonskom razgovoru, „sastaje se samo po potrebi“, a evidenciju o ranije izrečenim sankcijama nije moguće dati na uvid javnosti bez odobrenja predsjednika Komore.

Srpskainfo