Prije tri mjeseca Željko Komšić se požalio da Predsjedništvo BiH pod Dodikovom palicom radi malo, sporo, da materijali čekaju. Još je slavodobitno obećao da će se tempo promijeniti kada on preuzme predsjedavanje.

Rečeno – učinjeno. Sjednica Predsjedništva BiH u utorak bila je jedna od najkraćih u istoriji. Većina tačaka je povučena, a među njima i famozni ANP zbog koga je zapravo cirkus i sazvan. Kud ćete bolji tempo od toga. Brzina za deset, učinak za nulu. Bravo, Željo!

Pošto on nije dorastao do ranga političara koji zna da uvija, na konferenciji za novinare je otvoreno otkrio zašto je odustao od preglasavanja Dodika u slučaju NATO. To su od njega tražili britanski i američki ambasador, koji su molili da „ostavi dodatno vrijeme za dogovor“. U prevodu – bez glasanja, molim. Jer, ako Dodik pokrene vitalni interes, Narodna skupština RS će pokopati nečiju ideju da Predsjedništvo odlučuje o tehničkom pitanju kao što je ANP.

Ovako je to pitanje ostavljeno da kao mač visi nad Dodikovim vratom, da ga podsjeća na sve ono lijepo što je nekada govorio i potpisao o NATO. Taj mač neće biti sklonjen sve dok Dodik ne popusti, ili dok neko jači od ambasadora ne nazove Sarajevo i naredi da se ANP vrati tamo gdje mu je mjesto – u Savjet ministara, ali u onaj novi, u njegovu Komisiju za NATO integracioni proces. Dodika možete da uslovljavate na sto mjesta i načina, ali nemate pravo da mu na ovaj način zabranite da, kao izborni pobjednik, dobije pripadajuće fotelje.

Istovremeno, odustajući od vanredne sjednice Predsjedništva, Dodik je sačuvao fotelju Zoranu Tegeltiji kao potencijalnom predsjedavajućem Savjeta ministara. Da je većina u Predsjedništvu glasala protiv, SNSD bi morao u potragu za novim imenom, a to bi onda bio kraj za sve pokušaje formiranja vlasti. Čekajući da opet neko izvana riješi problem, obje strane su načinile korak unazad.

Da li je neko u ovoj priči primjetio Šefika Džaferovića? Bošnjački član Predsjedništva BiH nestao je kao pion u ruci Bakira Izetbegovića, sa zadatkom da ćuti i posluži onome što radi Bakirov skakač – Željko Komšić.

Srpskainfo