Prozvali su ga Doktor Mengele. Oteo je mladu ženu, koja je nosila njegovo dijete i bila je pred porođajem. Uz pomoć saučesnika, koje je častio sa 500 KM, doktor ju je uspavao, da se ne otima, nasilno joj izvršio abortus i bacio je na poljanu da iskrvari. Preživjela je i svjedočila.

Ovo nije radnja izmaštanog horor filma. Ovo je sušta istina, koju je čak i sud, uprkos opstrukcijama, potvrdio i presudio. Ovo nije ratni, nego mirnodopski zločin. Ovo je zaista uradio jedan ljekar, svom djetetu i ženi s kojom je bio u intimnoj vezi. Ovo je uradio ljekar, koji se bavi politikom u Republici Srpskoj. Ovo je uradio ljekar, koji je nakon izlaska iz zatvora na izborima osvojio odbornički mandat. Za njega su glasale njegove komšije.

Odležao je, dakle, četiri i po godine, a možda bi mu i skratili kaznu zbog „dobrog vladanja“, možda bi ga predsjednik pomilovao, kao što je pomilovao njegovog kolegu ginekologa, koji je na porođaju osakatio mladu ženu i skrivio smrt njenog prvorođenčeta. Ali avaj, to nije bilo moguće, čak ni u RS, jer se Doktor Mengele nije dobro vladao. Neki čak pričaju da je bježao iz zatvora i da se bahatio preko svake mjere.

Kad je izašao iz zatvora ponosno je obukao bijeli mantil i prikačio specijalizaciju, koju je stekao, u po Beograda, u vrijeme kad je već bio pravosnažno presuđen. Biće da mu je u to vrijeme dodijeljena i ljekarska licenca, koja mu, bar koliko javnost zna, nikad nije oduzeta.

Ovo nije jedini slučaj (presuđene) ljekarske greške, koja je pacijentkinje i njihovu tek rođenu djecu koštala života ili invaliditeta.

Koliko je doktora zbog toga odgovaralo pred Sudom časti Komore doktora medicine RS? Ne znamo. Koliko je ljekarskih licenci, zbog ovih zločina, oduzeto? Ne znamo. Komora nije odgovorila na ova pitanja. Ne mogu, vele, ništa reći, predsjednik Komore je na odmoru, otputovao je na Bali.

U RS se političari busaju u prsa „borbom za povećanje nataliteta“.

U RS žive stotine čestitih ljekara, koji rade i dan i noć, koji spavaju s mobilnim telefonom pod jastukom, jer su ubijeđeni da su onog dana, kad su upisali medicinu, „potpisali“ da će biti sluge svojih pacijenata. I koji svoj poziv doživljavaju kao blagoslov.

Srpskainfo