Prva ploveća nuklearna elektrana na svijetu isplovila je danas iz arktičke luke Murmansk, kako bi snabdjela strujom najudaljenije regione Rusije.

Elektrana “Akademik Lomonosov”, koju je razvila ruska državna nuklearna kompanija Rosatom, krenula je na put dug 5.000 kilometara kroz vode Arktika da bi stigla do Čukotske oblasti koju od Aljaske dijeli Beringov moreuz, prenosi Rojters.

Postrojenje na nuklearni pogon zamijeniće elektranu na ugalj, kao i dotrajalu elektranu koja strujom snabdjeva više od 50.000 stanovnika grada Pevek.

Elektranu će do Peveka vući tri tegljača, a pristajanje se očekuje krajem septembra, prenosi Bi-Bi-Si.

Britanski medij navodi da je jedan od zadataka elektrane i napajanje strujom rudarskog kompleksa Čaun-Bilibin na Čukotki, u okviru kojeg su i rudnici zlata, ali i naftnih platformi u ruskom Arktiku.

Postoji i ideja da se priključi na postrojenje za desalinizaciju, za proizvodnju pijaće vode, što bi donijelo korist mnogim ostrvskim državama.

– Iskorišćeno visoko radioaktivno gorivo ostaće u plovilu – kažu iz Rosatoma i ističu da je elektrana bezbjedna i da može da služi kao novi izvor energije za najizolovanije zajednice na svijetu, ali su ekolozi izrazili zabrinutost zbog rizika od nuklearnih akcidenata.

Grinpis je elektranu nazvao “nuklearnim Titanikom”.

Rašid Alimov iz tog pokreta kaže za Rojters da elektrana nije razvijena s ciljem da zadovolji energetske potrebe Čukotke, već kao model za potencijalne inostrane kupce.

“Akademik Lomonosov” je krenuo na put u trenutku rastuće zabrinutosti zbog nuklearne energije, posebno poslije eksplozije u sjevernoj Rusiji ovog mjeseca, kada je pet radnika Rosatoma izgubilo život, a testiranje izazvalo povišeni nivo radijacije, navodi Rojters.

Izvor: Bi-bi-si