Sve više osoba koje nikada nisu imale problema sa alegijama se sada žali na tegobe izazvane velikom koncetracijom polena u vazduhu

Sezona ambrozija uveliko traje  Koncetracija polena u vazduhu je alarmantna , a iznosi od dva do čak deset puta iznad graničnih vrijednosti.

ambrozija

Foto: Pixabay.com

Simptomi preosetljivosti na ambroziju se manifestuju kihanjem, peckanjem i suzenjem očiju, zapušenošću i obilnim curenjem iz nosa koje može da traje čitave sezone.  Pored navedenih simptoma preosetljivi na polen mogu otežano da dišu i da se žale na stezanje i bol u grudima. To je onda znak da se radi o sezonskoj bronhijalnoj astmi, koja je uzrokovana alergijom na ambroziju. Mogu se javiti i podočnjaci, uzrokovani povećanim dotokom krvi. Ovakvi pacijenti su često razdražljivi, malaksali i bez koncentracije, što im umanjuje radnu sposobnost, a opterećuje okolinu oboljelog i otežava uobičajenu komunikaciju.

allergy, Ambrozija, kijanje, alergija, devojka, kijavica, prehlada

Foto: pixabay.com

Koliko je opasna ova biljka svedoči podatak da je dovoljno samo 10 čestica polena da izazove jake alergijske reakcije, što je znatno manje u odnosu na druge alergene čijih je čestica potrebno 20 do 30.

Kako spriječiti neprijatne simptome koji prate alergiju na ambroziju?

Stručnjaci savjetuju da povedete računao ishrani, jer ona u znatnoj mjeri može ubažiti neprijatne simptome. Prvenstveno, pojačajte ishranu namirnicama koje su bogate vitaminima B5, B6 i C, flavonoidima (nalaze se u voću i povrću svijetlih boja, kao i žitaricama) i beta-karotenom koga najviše ima u šargarepi. Jedite lisnato zeleno povrće, bijeli i crni luk, ljutu papriku i ren, a poželjno je i da koristite suplemente selena i cinka.

Osim toga, alergolozi apeluju i da preuzmete sljedeće korake:

Usisavanje kuće

Foto: Profimedia/Panthermedia

– Zatvarajte prozore stana ili automobila

– Tuširajte se i perite kosu svako veče kako biste sprali polen

– Ne sušite veš napolju jer mokar veš sakuplja polen

– Redovno usisavajte stan i brišite podove vlažnom krpom

– Često se presvlačite jer se polen zadržava na odeći

– Izbegavajte baštenske i poljske radove ako burno reagujete na polen ambrozije

– Izbegavajte boravak na planini i na selu

– Ne izlazite iz kuće u toku prepodneva jer je tada koncentracija polena u vazduhu najveća

– Ne šetajte po vetrovitom vremenu, posebno ako je toplo

– Izlazite u šetnju najbolje posle kiše, jer je tada koncentracija polena najmanja 

(Telegraf.rs)