Član Predsjedništva SNSDStaša Košarac u razgovoru za Klix je rekao da je sazivanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH o imenovanju mandatara logičan slijed aktivnosti te da SNSD ni po koju cijenu neće podržati slanje ANP, pa ni onog redukovanog s fokusom na civilnu oblast.

– Obaveza svih nas je da poštujemo Ustav i političko predstavljanje naroda poslije izbornog procesa i važno je da se implementiraju izborni rezultati. Bilo je mnogo uslovljavanja, prekršen je Zakon o Savjetu ministara i mnoge druge procedure. Mislim da je to bila politika SDA motivisana nekim modelom dijela Međunarodne zajednice koja je prisutna u BiH – kazao je Košarac za Klix.

Košarac ponavlja da SNSD neće odustati od stava da je vojna neutralnost najbolje rješenje za BiH. Za vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH smatra da je ona dolazi kao logičan slijed aktivnosti.

– Nećemo glasati za ANP i nećemo podržati takvo rješenje na nivou Predsjedništva ili bilo kojeg drugog organa. Nakon provjera Zorana Tegeltije od strane CIKi SIPA logičan slijed je da bilo da Predsjedništvo obavi svoj dio aktivnosti i zato je Dodik pokrenuo inicijativu za zakazivanje vanredne sjednice. Imamo izjave Komšića i Džaferovića o mandataru, ali i naš stav da nema ANP – rekao je on.

Član Predsjedništva SNSD ističe da nije ni pesimista ni optimista jer, kako kaže, do sjednice ima dovoljno vremena.

– Svima treba iz dobrih namjera ukazati na neophodnost konstituisanja organa. Mi nismo opterećeni da se to mora uraditi pod svaku cijenu, ali jesmo politički motivisani za dosljednu primjenu Ustava i zakona i političko predstavljanje našeg nareda. Nećemo dozvoliti nikome u BiH da u naše ime bira neke podobne Srbe koji bi vršili vlast na zajedničkom nivou izuzev onih koji imaju izbornu pobjedu u RS, a to je SNSD i naši koalicioni partneri – istakao je on.

On je istako da ANP nije nigdje uslov za konstituisanje vlasti te da bi nova vlast trebala mapirati spoljnu politiku i prioritete države.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da predstojeća sjednica Predsjedništva BiH, ako ne bude završeno imenovanje Zorana Tegeltije za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, više neće biti saga, nego farsa.

Srpskainfo