U Omarskoj je predstavljen Elaborat o ekonomskoj isplativosti vraćanja statusa opštine ovoj prijedorskoj mjesnoj zajednici. Kako je istaknuto u dokumentu, koji su izradili stručnjaci sa Univerziteta NUBL, Omarska ispunjava sve zakonske uslove za dobijanje statusa opštine.  Iz Inicijativnog odbora za osnivanje opštine Omarska istaknuto je da je sljedeći korak prikupljanje potpisa podrške za osnivanje opštine.

Prema popisu stanovništva iz 2013. na području Omarske živjelo je 13.126 stanovnika, što je svrstava na 27. mjesto od Od ukupno 62 teritorijalne jedinice u Srpskoj. Neke od najvećih prednosti buduće opštine su visok nivo proizvodnih i prerađivačkih kapaciteta, ekonomska održivost, veliko bogatstvo šumom i rudom, kao i postojanje osnovne infrastrukture za funkcionisanje.

Prema riječima prof. Dr Mirajne Stojanović, vođe tima za izradu Elaborata o ekonomskoj isplativosti vraćanja statusa opštine Omarskoj, ovim dokumentom dokazano je da je buduća opština Omarska održiva i perspektivna.

„Sve je urađeno konzervativnom metodom, dakle metodom da prihode prikažemo što realnije, a da rashodi budu što objektivniji odnosno što viši, kako bismo bili sigurni da će sve obaveze koje će ta buduća opština imati, biti zadovoljene. Ukupan godišnji budžet  za prvu godinu je nešto preko 5 miliona maraka, i otprilike na toliko su projektovani i rashodi“, istakla je Mirjana Stojanović.

Izradom elabroata potvrđena su očekivanja stanovništva naseljenog na području buduće opštine Omarska, a riječ je o tome da je ovaj prostor samoodrživ u svakom smislu, istakao je predsjednik Inicijativnog odbroa za vraćanje statusa opštine Omarskoj, Rakon Smiljanić.

„Ovim smo pokazali široj javnosti da smo spremni da idemo i dalje, na sljedeći korak, a to je obezbjeđivanje podrške kroz potpise građana za osnivanje opštine Omarska i u daljoj proceduri kroz prijedorski Parlament i Narodnu skupštinu Republike Srpske. Sasvim je dovvoljno argumenata i podrške u narodu, i mi od ove namjere nećemo odustati“, dodao je Smiljanić.

Omarska je do sada bila opština u tri navrata, prvi put 1929., drugi put 1947., i treći put od 1953. Do 1963. Godine. Iz Inicijativnog odbora za vraćanje statusa opštine Omarskoj nadaju se da bi se vraćanjem statusa opštine usporio ili prekinuo odliv mladog i radno sposobnog stanovništva, što je i u ovoj lokalnoj zajednici jedan od najvećih problema.