Prvi komšija ratnog zločinca Ramuša Haradinaja Ram Jolaj izjavio je da je lično vidio kako Haradinaj likvidira srpskog policajca zbog čega su mu Haradinajevi ljudi oteli oca i sina, a on morao da pobjegne sa Kosova i Metohije.

Poslije zločina terorističke OVK nad Srbima od 24. marta 1998. godine, komandir policijske stanice u Rzniću Miodrag Otović je sa još jednim kolegom došao da uhapsi Haradinaja, koji je izletio iz kuće, pucao na policajce i ubio Otovića.

Jolaj u izjavi za Večernje novosti navodi da su on i njegova porodica sve vidjeli i da je zbog toga počeo njihov progon.

– Video sam Otovića kako pada, bio sam udaljen pedesetak metara. Ramuš je potom pobjegao – rekao je Jolaj.

Ramin otac Binak Jolaj i sin Muharem su oteti, kao i njegov drugi sin, koji je uspio da pobjegne.

– Tražili su ga, kao i mene, da nas odvedu, ali smo se skrivali mjesec dana po šumama, a onda se dokopali Berana. Tamo sam se predao vjeri i kao derviš tražio mir i oproštaj za zločince, brinući o snahi i šestoro djece sina Muharema. U Glođane i na Kosmet, nikad nisam smio da se vratim – rekao je Jolaj.

On je još prije 15 godina ispričao svoju priču reporteru Novosti u Beranama, a zatim i svjedočio i u Haškom tribunalu.

Bio je jedan od rijetkih svjedoka koji je posredstvom video-linka, prije 12 godina, iznio konkretne dokaze protiv Ramuša Haradinaja.

Ostali svjedoci su pobijeni, ističe list.

Ram Jolaj nikada nije saznao sudbinu svog oca i sina, ali prema pouzdanim izvorima, oni su odvedeni u logor u Piskotama kod Đakovice, gdje su prošle godine u masovnoj grobnici “Bunker” pronađeni posmrtni ostaci pedesetak Srba.

Među njima je i petočlana porodica Šutaković iz Đakovice – Nedeljko, njegova supruga Dara i sinovi Radoman, Aleksandar i Đorđe.

U toku su analize ostalih posmrtnih ostataka.

SRNA/Srpskainfo