Predsjednici Gradskih odbora političkih partija koje čine novu većinu u Skupštini grada Prijedora tvrde da je ministarka DNS Lejla Rešić pod uticajem ljudi iz svoje političke partije predložila ukidanje nedavnih skupštinskih odluka.

Oni tvrde da Rešićeva, kao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković odluke donose pod uticajem “mentora” i “tutora”.

– Ovim putem želimo da upoznamo javnost kako to izgleda kada u Prijedoru odlučite nešto da promijenite, kako bi stali u kraj višegodišnjoj diktaturi jedne političke partije, javašluku, malverzacijama, favorizovanju pojedinaca na tenderima, zbog kojih trpe građani, namještanju podobnih na funkcije, koji, kao da su rođeni sa foteljama, postaju nezamjenjivi. Kad osjeti da gubi, prijedorski DNS, naviknut da mu u gradu – bastionu ove političke partije ide „sve na ruku“, traži pomoć od ministarke Lejle Rešić (DNS) – naveli su oni.

Dodaju da gradonačelniku grada Prijedora već mjesecima smetaju odluke skupštinske većine koju čine SNSD, SDS, SDA, PDP, DEMOS, DF, i nezavisni klub odbornika.

– Nemoćan pred odborničkom voljom, gradonačelnik je primoran da sluša mentora i radi kako kaže, jer se sam već odavno izgubio u politici i vođenju grada. Razumljivo, treba objasniti, neobjašnjivo?! Treba sakriti mnogo toga! Nije lako – tvrde oni.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

 

 

 

Navode da je nezadovoljan skupštinskom odlukom donesenom 13. februara ove godine, gradonačelnik ocjenu zakonitosti volje većine odbornika tražio u resornom ministarstvu.

– Stranačka koleginica DNS, ministarka Lejla Rešić, mjesec dana od skupštinskih odluka dala je mišljenje da Skupština grada Prijedor ukine ili poništi za nju sporne akte, pozivajući se na kršenje Zakona o službenicima i namještenicima u jedinici lokalne samouprave. Na prijedlog navedenog ministarstva, Vlada RS obustavila je četiri rješenja Skupštine grada, kojim su razriješeni dotadašnji i imenovani novi članovi gradske Komisije za izbor i imenovanja, kao i Odbora za žalbe. Slučaj će epilog dobiti na sudu – poručuju iz nove skupštinske većine.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Navode da su odlučni da Prijedor okrenu boljoj budućnosti, te da to upravo i rade, a prema Zakonu iz skupštinskih klupa.

– A uz to, Prijedor još uvijek ima dobrih pravnika koji se smiju oduprijeti jednopartijskom sistemu, tako da nas ovo neće zaustaviti. I za kraj – Da, mi to možemo i smijemo, jer razmišljamo svojom glavom bez tutora i mentora – zaključuju u saopštenju.

 

Ovo saopštenje za javnost su potpisali predsjednici Gradskih odbora SNSD Saša Bursać, SDS Milan Tubin, PDP Dalibor Grabež, SDA Mesud Trnjanin, DF Nijaz Brkić, DEMOS Tomislav Prpoš i predsjednik nezavisnog kluba odbornika u prijedorskoj Skupštini, Duško Miletić.

Srpskainfo