Svi članovi Predsjedništva BiH su pobijedili. Od svih poblema koji tište građane i tjeraju ih iz ove zemlje, jedna tema, upravo ona koji su političari nametnuli, postala je sudbonosna za sve nas i danas je njen „dan D“ – hoće li biti imenovan predsjedavajući Savjeta ministara.

Ništa odliv mozgova, ništa gašenje firmi, ništa pad nataliteta. Doveli su nas dotle da od funkcije Zorana Tegeltije i od nastavka NATO puta BiH zavisi šta ćemo jesti, hoćemo li sutra biti živi, da li ćemo zaspati kao patriote, a probuditi se kao izdajnici.

Građanima ove zemlje neće biti mnogo bolje, ni mnogo gore ko god i kad god zasjedne u vlast. U prošlosti smo tamo gledali i jedne, i druge, pa se upitajmo šta su nam donijeli. Međutim, ceh igranja mandatarom mogao bi da bude poslat na dvije adrese – BiH i SNSD. Između srpskih, hrvatskih i bošnjačkih političkih opcija, jedino je SDA i njenim satelitima valjda stalo do Bosne, do njenih institucija, do funkcionisanja. Svaki dan više krize, za Srbe u Hrvate dokaz je da je BiH nemoguća, da je treba snažno rušiti.

S druge strane, slučaj mandatar i ANP mogao bi da bude prekretnica za Dodika. Ako ostane dosljedno protiv, eto mu prilike da ostvari prijetnje s početka mandata (da će se povući iz Sarajeva ako ne bude dogovora), a da nastavi da zagorčava život Bosni preko poluga koje je već dobio u Domu naroda BiH i to – gle ironije – glasovima SDA.

Ovaj scenario bi značio da danas žrtvuje Zorana Tegeliju na Predsjedništvu BiH zarad „višeg nacionalnog cilja“, a vjerovatno zbog nekih unutarstranačkih razmirica. Pitanje je da li  je spreman da se, u ovom slučaju, odupre zapadnim pritiscima, ali i komešanju unutar SNSD i koaliciji, gdje su mnogi već nanišanili fotelje u Sarajevu.

Druga opcija je još manje vjerovatna – da Dodik otvoreno prihvati ANP, a za nagradu dobije predsjedavajućeg. Osim što bi na taj način otvoreno priznao da će sve dati za funkcije, ova mogućnosti ima još dvije slabe tačke – antinatovsko raspoloženje javnosti u Srpskoj i dug prema Moskvi.

Glasače bi možda ubijedio da iz Sarajeva donosi pobjedu, ali je pitanje kako bi prošao pred Putinom. Zato je moguće da se danas na Predsjedništvu ništa bitno ne dogodi, da mrcvarenje potraje još malo, a da se onda po starom dobrom običaju narodu proda neka priča u kojoj nikom ništa nije jasno.

Srpskainfo