Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da želi da vjeruje da će do 5. septembra, kada ističe rok za realizaciju sporazuma o formiranju vlasti u BiH, biti postignut dogovor, ali da se boji da je izvjesniji scenario koji je najavio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Komšić je u izjavi medijima nakon otkazivanja vanredne sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo da bude imenovan predsjedavajući Savjeta ministara podsjetio da je Dodik najavio da će, ukoliko Sporazum do navedenog roka ne bude sproveden, tražiti od Narodne skupštine Republike Srpske povlačenje saglasnosti Srpske za prenos nadležnosti za osnivanje Oružanih snaga, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, te Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Prema njegovim riječima, nije moguće povući nadležnosti o kojima se nije izjašnjavala samo Narodna skupština Republike Srpske, nego i Parlament Federacije BiH i Parlamentarna skupština BiH.

Ističući da je rješavanje trenutne situacije u rukama trojice političkih lidera koji su potpisali Sporazum o principima za formiranje vlasti i čije stranke čine parlamentarnu većinu, Komšić je zaključio da treba sačekati 5. septembar.

Predsjedništvo BiH otkazalo je današnju vanrednu sjednicu na kojoj je trebalo da se glasa o imenovanju Zorana Tegeltije za novog predsjedavjućeg Savjeta ministara.

Sjednica, čije je održavanje prošle sedmice tražio Dodik, otkazana je na njegov zahtjev.

SRNA/RTRS