Već neko vrijeme Javna ustanova Centar “Sunce” ima probleme sa brojem upisanih učenika kako u osnovnu tako i srednju školu. Ove godine to je kulminiralo pa je broj sa prošlogodišnjih 113 spao na 97 đaka. Razlog manjeg broja đaka je taj što redovne srednje škole sve više upisuju učenike sa posebnim potrebama kako bi popunile broj učenika za formiranje odjeljenja.

Po riječima Slađane Radaković, direktora Javne ustanove Centar “Sunce”, ove godine u srednju školu u ovoj ustanovi upisana su samo tri učenika i to u smjer bravara, dok su prvi razredi za kuvare i krojače ostali bez đaka. Ona tvrdi da ima provjerenu informaciju da se u nekim srednjim školama krši Zakon o srednjem obrazovanju koji dozvoljava da u jednom odjeljenju redovnih škola mogu da budu dva učenika sa smetnjama u razvoju, jer taj broj kod njih veći.

– To nama sad definitovno predstavlja problem kada je u pitanju upisna politika. Ml ostajemo bez odjeljenja dok oni u drugim srednjim školama dobijaju neophodan broj za formiranje odjeljenja – kaže Radakovićeva.

P.Š./Kozarski