Današnje otkazivanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH, još je jedan pokazatelj da je nastavljena igra koja traje predugo, a namjera je da se izbjegne volja birača iz Republike Srpske, poručila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović. Da je takvo ignorisanje izborne volje građana Srpske nedopustivo, naglasio je i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, rekavši da su prekšene sve odredbe Ustava, Izbornog zakona i Zakona o Savjetu ministara.

Rasplet današnje vanredne sjednice Predsjedništva dodatno iscrpljuje BiH, kaže predsjednica Srpske i ističe da iz ovog ne može proisteći nikakva dobrobit, za bilo koga u BiH. Pokušaj da se izbjegne izborna volja građana Srpske je poražavajuća za BiH, kaže Cvijanovićeva.

– Ali, ovo što smo imali priliku da vidimo iz političkog Sarajeva je igra u kojoj, nažalost, imamo i pridodatih određenih mentorisanja koja dolaze sa raznih strana, kao i određene kombinatorike koju oni pokušavaju da naprave na neki način upravo da bi se izbjegla volja birača – kaže ona.

Uslovljavanje formiranja Savjeta ministara i predlaganja kandidata za predsjedavajućeg, približavanjem bilo kojem vojnom savezu, izmišljen je uslov zbog kojeg svi u BiH trpe veliku štetu, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. Dodaje da će posebna sjednica Narodne skupštine biti održana ako je zatraži srpski član Predsjedništva BiH.

– Ta sjednica će biti zakazana sa dnevnim redom koji predloži predlagač, a u ovom slučaju to je Milorad Dodik. Ukoliko član Predsjedništva predloži za dnevni red pitanja koja se tiču izmjena Ustava, o tome po Ustavu odlučuju narodni poslanici dvotrećinskom većinom. Mi ćemo se ponašati kao legalisti i u skladu sa Ustavom, zakonom i Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske – istakao je Čubrilović.

Predsjednica Srpske očekuje da će NSRS raspravljati o raznim temama, uključujući i formiranje, odnosno neformiranje vlasti na nivou BiH.

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Darko Banjac, poručio je da će ova partija podržati svako rješenje koje vodi ka jačanju i očuvanju Srpske.

Da je sve ovo uvod u veliku političku krizu, smatraju i lideri Ujedinjene Srpske i PDP, Nenad Stevandić i Branislav Borenović.

I dok Stevandić kao isključive krivce vidi bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva, Borenović smatra da dio krivice snosi i SNSD.

Politički analitičar Aleksandar Pavić smatra da je u aktuelnoj krizi očigledan negativan uticaj stranih centara moći.

Oglasio se i OHR koji poručuje da su prijetnje podrivanjem, kako kažu, državnih nadležnosti i institucija, neprihvatljive. Apelovali su na smirivnje retorike i pozvali političke lidere da se usredsrede na pronalaženje potrebnih rješenja koja bi omogućila formiranje vlasti.

Na dijalog su pozvali i iz Hrvatskog narodnog sabora, iz kojeg navode da je nepoštovanje Sporazuma o principima uspostavljanja vlasti, jasno ignorisanje biračke volje i zabrinjavajuće rušenje demokratskih načela, koje je protivno nastojanjima za stabilizaciju i razvoj BiH.

RTRS