Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je Srni da bošnjačka elita pokušava da gazi Dejtonski sporazum, dok sa druge strane optužuje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da podriva BiH.

– Činjenica je da Dodik i predstavnici Republike Srpske samo brane izvorne dejtonske principe i ravnopravnost tri naroda i dva entiteta – ukazao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, dešavanja oko najnovije sjednice Predsjedništva BiH pokazuju da bošnjačka strana na razne načine pokušava da marginalizuje srpske i hrvatske političke predstavnike, odnosno srpski i hrvatski narod.

On je dodao da to kristalno jasno pokazuje da Bošnjaci priznaju da BiH doživljavaju isključivo kao svoju nacionalnu državu, a Srbe i Hrvate kao manjine koji nemaju pravo ni na šta i koji moraju da se povinuju volji sarajevske elite.

Anđelković je ocijenio da je riječ o najgrubljem kršenju dejtonskih principa koji podrazumijevaju ravnopravnost tri naroda i dva entiteta.

On je naveo da je, međutim, evidentno da Bošnjaci pričaju o ravnopravnosti i jedinstvu BiH, a zapravo nju vide kao jednu vrstu modernog kalifata, gdje bi oni suvereno upravljali Srbima i Hrvatima kao jednom vrstom postmoderne raje.

Anđelković je ukazao da takvo ponašanje predstavlja najdublje ugrožavanje dejtonskih principa i sa jedne strane podrivanje BiH jer se na taj način iz nje guraju Srbi i Hrvati.

– Oni /Srbi i Hrvati/ mogu da prihvate BiH kao zajednicu ravnopravnih naroda i entiteta, ali nikako BiH koja bi bila nacionalna država Bošnjaka, gde bi oni bili nacionalne manjine bez ikakvih prava – dodao je Anđelković.

SRNA/RTRS