Krpa na licu dvije žrtve, krivični dosije i umijeće rukovanja oružjem pružili su istražiteljima dokaze koji Davora Pernića (35) iz Jabukovca sumnjiče za četvorostruko ubistvo u tom selu.

Dvema od četiri žrtve masakra, Raji Kazimiroviću i njegovoj starijoj sestri Ljubinki Oprikić, ubica je stavio krpe na lica. To je vlaški običaj, ukorenjen u selu. Ako su im u trenutku smrti oči otvorene, mrtvima se stavljaju krpe na lica da navodno ne bi gledali žive i plašili ih. Taj postupak ubice ukazao je inspektorima da je zločinac iz sela ili iz bliske okoline i da nije došao sa strane – saznaje Blic od izvora bliskog istrazi.

Vješt sa oružjem

Ipak, pokrivena lica žrtvama nije bilo dovoljno da se utvrdi ko je ubio Raju Kazimirovića (72), njegovu majku Dragicu (93), sestru Ljubinku Oprikić (76) i sestričinu Draganu Jozeljić (53). Tijela ubijenih su nađena 7. avgusta na salaša na obodu Jabukovca.

– Nakon što je istraga usmjerena na mještane Jabukovca i okolnih sela, trebalo je suziti broj potencijalnih osumnjičenih. Ubica je, nesumnjivo, bio vješt u rukovanju oružjem, a trebalo je provjeriti i sve one koji imaju krivični dosije ne zbog privrednog kriminala – nego zbog krivičnih djela u kojima su koristili pištolje ili puške. Pernić je ranije privođen zbog krađe i prijetnji oružjem, pa se našao na toj listi – napominje ovaj izvor.

Taj triling – vlaški običaj, rukovanje oružjem i krivični dosije – izbacili su u prvi plan Davora Pernića kao potencijalnog osumnjičenog za masakr na imanju Kazimirovića.

Ovaj mehaničar, sitne građe i niskog rasta, priveden je na saslušanje, na koje je došao smiren. Podvrgnut je poligrafskom ispitivanju, a mašina je pokazala da nešto skriva. Ponovo je saslušavan i tada se otvorio.

Foto: RAS Srbija

Pad na poligrafu

– Njegova prvobitna namjera bila je da opljačka kuću, ne da ubije vlasnika i njegove rođake. Nije, međutim, mogao da objasni zašto je onda krenuo naoružan, i to ne jednim oružjem, već je nosio i malokalibarsku pušku i automatski pištolj. Uz to, bio je maskiran fantomkom. Kada je stigao na salaš Kazimirovića, domaćin Raja nije bio tu, već na njivi, a ispred kuće je zatekao Rajinu majku Dragicu i sestričinu Draganu Jozeljić, koja je prethodno sa majkom Ljubinkom iz Njemačke došla na odmor. U trenutku kada je on upao na imanje, Dragana je čitala knjigu. Zatražio je novac jer je zbog toga došao, ali se Dragana sagnula i uzela sjekirče, kojim je prethodno neko od njih cijepao drva i gađala ga. Tom prilikom njemu se pomjerila fantomka i pobjegao je do obližnjeg potoka. Navodno se uplašio da će ga Dragana prijaviti, prepoznati u policiji, te da će biti uhapšen, pa je odlučio da ih ubije i tako eliminiše svjedoke neuspješnog razbojništva – navodi sagovornik iz istrage.

Vratio se na imanje Kazimirovića, gdje je prvo ugledao Rajinu majku, 93-godišnju Dragicu, i iz malokalibarske puške pucao je u nju. Nakon toga vidio je Draganu, koja ga je prethodno gađala sjekirčetom, pa je i u nju, takođe iz malokalibarske puške, ispalio smrtonosne hice.

Masakr zbog siće

– Dragičina kćerka, a Draganina majka, Ljubinka po svemu sudeći čula je pucnjavu, pa je istrčala iz kuće. Čim je sišla niz stepenice, u nju je pucao iz pištolja, a nakon toga i u Raju, koji se na traktoru vraćao sa njive. Raji je ispalio nekoliko hitaca u grudi, a zatim i u glavu. Njemu i Ljubinki je stavio maramice preko lica jer su im oči navodno bile otvorene, pa je strahovao od njihovog pogleda – kaže izvor i dodaje da je osumnjičeni počinio masakr, ubio je četvoro zbog plijena od samo 200 evra i 30.000 dinara.

Perniću sada prijeti najteža moguća kazna – do 40 godina robije.

– Raja Kazimirović je navodno važio za imućnog čovjeka. Činjenica je, međutim, da se u njegovom domu to nije primjećivalo jer nije imao ni struju, ni vodu ni osnovne uslove za iole normalan život. Za seoske uslove bio je bogat čovjek, imao je mnogo stoke i to vrijedne. U štali je imao bika, vrijednog sigurno 2.000 evra, i krave, ovce. Bogatstvo, ali ne u kešu – konstatuje izvor.

Srpskainfo