Novinarku Јedinstva iz Novog Brda Sonju Ivković, uhapsila je kosovska policija na putu Prekovce-Novo Brdo.

Ona je uhapšena dok je nosila najnoviji broj Јedinstva Srbima u selima oko Novog Brda, saopštila je redakcija lista Јedinstvo.

– Novinarku Ivković je uhapsila kosovska policija kao kriminalca sa lisicama na rukama i sprovela u policijsku stanicu u Gnjilane. Nakon pritvaranja i višesatnog zadržavanja novinarka Sonja Ivković je puštena, ali joj je automobil zadržan u kosovskoj policiji – kaže se u saopštenju.

Najoštrije osuđujuću hapšenje i pritvaranje Sonje Ivković, redakcija ističe da je ona 25 godina novinar lista Јedinstvo i veliki profesionalac.

– Sumnjamo da ovo hapšenje ima političku pozadinu i da je naša novinarka uhapšena isključivo zbog svoje profesije, odnosno iznošenja istine u svojim tekstovima o teškom životu Srba u Kosovskom Pomoravlju, i falsifikovanju i otimanju srpske istorije na Kosovu i Metohiji – ističe se u saopštenju.

Indikativno je to, kako se navodi, šta su vojnici Kfora posle teksta Sonje Ivković u Јedinstvu 19. avgusta o Novobrdskoj tvrđavi i Srpskom pravoslavnom hramu Sveti Nikola sa naslovom “Istoriju prekrajaju, a teritoriju otimaju“, nosali list ispred seoske prodavnice u selu Prekovce i propitivali mještane za novinarku Ivković, list Јedinstvo, kao i to šta misle o tom tekstu.

– Obraćamo se svim novinskim udruženjima i institucije kod nas i u svetu i pozivamo ih da osude ovaj nemio događaj koji je direktno uperen na prijetnje i zastrašivanje novinarke Ivković i svih srpskih novinara i medija na Kosovu i Metohiji koji iznose istinu, a da se osobe iz kosovske policije koji su hapsili, privodili i maltretirali našu novinarku Ivković pozovu na odgovornost – kaže se u saopštenju redakcije Јedinstva.

Podsjeća se da list ove godine obilježava 75. godina postojanja i ističe da su ponosni na sve svoje novinare koji časno obavljaju svoj posao u izuzetno teškim okolnostima na Kosovu i Metohijii i kojima je vodilja isključivo istina.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je privođenje novinarke nedjeljnika “Јedinstvo” Sonje Ivković iz Novog Brda učinjeno kako bi se spriječilo objektivno izvještavanje o mukama srpskog naroda u južnoj pokrajini i onemogućilo distribuiranje štampe na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

To je još jedna je potvrda da Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju nikakvo pravo da istinom odgovaraju na organizovane pokušaje falsifikovanja istorije, čiji je cilj da se izbrišu viševijekovni tragovi trajanja našeg naroda na tim prostorima, saopštio je Đurić.

Tanjug