Katoličku crkvu u Hrvatskoj opasnije su Pupovčeve izjave od nasilničkih napada na Srbe, koji izazivaju smrt i ranjavanja.

Lider Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Milorad Pupovac podvrgnut je pravom desničarskom medijskom linču u Hrvatskoj, mada u tome ne zaostaje previše ni ljevica, a razlog su njegove tvrdnje da se u Hrvatskoj opet pojavljuje avet anstisrpstva, te da su Srbi sve ugroženiji.

Nakon napada na Srbe kod Knina, Pupovac je pročitao pred novinarima spisak posljednjih ataka na pripadnike srpske nacionalnosti u Hrvatskoj i poručio da su politika, ali i neki katolički sveštenici sa svojim stavovima, jedan od uzroka takvog stanja.

Desničare je posebno razbjesnilo Pupovčevo podsjećanje na ustašku Nezavisnu Državu Hrvatsku.

Već nekoliko dana traje bjesomučna politička, propagandna i medijska “paljba” po Pupovcu, koga predstavljaju kao najveći problem Hrvatske.

Pupovca je čak prozvao i pretendent za mjesto predsjednika Hrvatske, jedna od pjevačkih ikona desničar Miroslav Škoro.

Prije njega oglasile su se sve desne strukture u Hrvatskoj, od otvorenih ustašofila poput Ruže Tomašić i nacionalista poput Andrije Hebranga, nekadašnjeg Tuđmanovog ministra odbrane.

On sa mnogobrojnih portala šalje poruku da je Pupovac eksponent “SANU dva” – nekakvog tajnog plana Srbije za region?!

I Hrvatska biskupska konferencija osjetila se prozvanom i napokon, nakon što je Pupovac prozvao neke dijelove crkve kao odgovorne za antisrpsku histeriju, osudila napade na srpsku zajednicu, ali i odbacila Pupovčeve tvrdnje nazvavši ih “neistinitim i manipulativnim”.

Za Katoličku crkvu u Hrvatskoj opasnije su Pupovčeve izjave od nasilničkih napada na Srbe, koji izazivaju smrt i ranjavanja.

I ministri u Vladi Hrvatske, te saborski poslanici, poput Mire Kovača, predstavnika desnog krila HDZ-a, traže da Pupovac povuče svoje izjave ili da SDSS napusti vladajuću koaliciju.

Boračka udruženja u Hrvatskoj, iz ratova devedesetih godina 20. vijeka, već su zatražila kažnjavanje Milorada Pupovca i njegov izlazak iz vlasti – oni to traže od početka rada vlade Andreja Plenkovića, priznajući da ih nervira bilo kakva mogućnost da Srbi u Hrvatskoj odlučuju o bilo čemu.

Ni ljevica nema previše razumijevanja za Pupovca, oni mu zamjeraju što je SDSS i dalje u vlasti sa HDZ-om, kao da su napadi na Srbe stranačko pitanje.

Socijaldemoratska stranka Hrvatske zaboravila je ponašanje svog bivšeg lidera Zorana Milanovića, koji se hvalio djedom ustašom i iznosio niz pogrdnih ocjena o Srbima kao narodu i uopšte srpskoj politici.

Dok strani mediji izvještavaju o najnovijem talasu nasilja prema Srbima u Hrvatskoj, kojih je ostalo svega oko tri odsto u ukupnoj populaciji, i dok nabrajaju niz incidenata koji se tiču brutalnog nasilja prema Srbima, veliki dio hrvatske javnosti preplavljen je prozivkama na račun Milorada Pupovca.

Tako se lider jedine relevantne srpske stranke u Hrvatskoj opet našao na žestokom udaru hrvatske desnice, ali i velikog dijela hrvatske javnosti, koja je nespremna da se suoči sa svakodnevnim antisrpstvom koje su izazvale ili ih tolerišu kako stranke i pojedinci, tako i institucije hrvatske države.

SRNA/RTRS