Ukoliko BiH u ovakvom vidu ne može da uspije zbog bošnjačke namjere da naprave unitarnu državu i da Srbi i Hrvati budu građani drugog reda, potrebno je preduzeti korake za vraćanje nadležnosti Republike Srpske i povratku njenog statusa entiteta, ocijenio je u izjavi za Srnu istoričar iz Beograda Aleksandar Raković.

On je ukazao da Bošnjaci pokazuju da BiH nije moguća i da bi u ovakvim uslovima Republika Srpska trebalo da potvrdi sopstvenu državnost vraćanjem ingerencija koje su joj oduzimane.

– To bi bio neki prvi korak i čini mi se upozorenje vlastima u Sarajevu, ovoj drugoj dvojici članova Predsedništva, da treba na ravnopravnim osnovama da učestvuju u izgradnji zajedničkih institucija – rekao je Raković.

Prema njegovim riječima, ukoliko oni to ne žele i ukoliko to nije moguće, onda treba razmišljati o tome kako ići ka razdruživanju Republike Srpske i Federacije BiH “po čehoslovačkom modelu”.

– To je jedan vrlo human model. Kada neko očigledno ne želi da živi zajedno i ne može da ostvari zajednicu, onda je bolje u miru se razići i biti u dobrim susedskim odnosima – ocijenio je Raković.

On je rekao da očekuje da srpski član Predsjedništva Milorad Dodik sprovede u djelo svoje namjere, pošto su, nakon kratkotrajnog optimizma, prisutne pesimistične prognoze da Savjet ministara BiH neće biti formiran.

– Očekujemo sada da predsednik Dodik preduzme korake ka vraćanju ovlašćenja Republici Srpskoj koja su nasiljem oduzimana tokom prethodnih decenija, posebno od visokih predstavnika u BiH i da, to je moj utisak, treba raditi na tome, kao što je već najavio, na formiranju žandarmerijske formacije u okviru Republike Srpske, koja bi bila zamena za Vojsku Republike Srpske – rekao je Raković.

SRNA/RTRS