Sakib Mahmuljin, komandant Trećeg korpusa u kojem je djelovao i zloglasni odred El Mudžahid koji je u ratu u BiH bio pod kontrolom tzv. Armije BiH, za čije je monstruozne zločine u Vozući Haški tribunal osudio Rasima Delića, predložen je na sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona za Plaketu počasnog građanina.

Komentarišući ovaj prijedlog za Direkno.hr advokat Nika Pinter kaže da je prerano razmišljati o takvim nagradama s obzirom na to da pravosnažna sudska presuda još nije donesena.

– U svakom slučaju, bilo bi dobro sačekati pravosnažnu sudsku presudu pa tek onda predlagati takve osobe za pojedine nagrade. Јa bih sačekala pravosnažnu sudsku presudu pa tek onda predlagala počasne građane. Prijedlog je preuranjen, jer se protiv Mahmuljina vodi sudski proces o ratnim zločinima – rekla je za Direktno advokat generala Praljka.

Šaka u lice svim Hrvatima

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, najjače opozicione stranke bh. Hrvata, u ovom prijedlogu vidi “šaku u lice svim Hrvatima”.

– Prijedlog da se ta titula dodijeli Mahmuljinu dio je svakodnevne agende kojoj su Hrvati u BiH sve češće i sve žešće izloženi. On je osumnjičen za ratne zločine najgore vrste koji su se od strane mudžahedina događali u ratu u BiH i ovaj prijedlog šaka je u lice svim Hrvatima, Srbima i drugima koji su stradali od zloglasnog mudžahedinskog odred – istakao  je Cvitanović za Direktno.

Јurica Gudelj, glavni urednik portala Dnevnik.ba smatra da je ovo nastavak politike koja traje već 25 godina.

– Ništa novo i neočekivano. Bošnjačka političa elita 25 godina konstantno nagrađuje svoje ratne kadrove za njihove zasluge u ratu. Ovaj prijedlog možemo posmatrati kao nastavak te politike. U posljednjih nekoliko godina dogodilo se i gorih stvari od prijedloga da se Mahmuljinu dodijeli titula počasnog građanina. Na primjer presuđeni ratni zločinac Nifvet Gasal koji je presuđen za ratne zločine nad bugojanskim Hrvatima nagrađen je titulom direktora Kulturno – sportskog centra u Bugojnu. Takvi potezi su poruke pripadnicima drugih naroda koliko su (ne)poželjni u sredinama s bošnjačkom političkom dominacijom – rekao je Gudelj za Direktno.

Politički analitičar Ivan Šušnjar kojemu su, prema vlastitom svjedočenju, svojevremeno pristalice ideologije vojnika Sakiba Mahmuljina prijetile iz SAD da ne dolazi kao konzul u Ameriku, upravo zbog pisanja o ovom slučaju, smatra da bi “zenički HDZ trebao prtestovati zbog ovog što se događa u Zenici, gradu u kojem je nekažnjeno provedeno etničko čišćenje “krivovjernih” u doba mudžahedinske strahovlade u njemu, u gradu koji je od prvog dana bio mudžahedinska sigurna oaza i gradu u kojem su od mudžahedina nastradale i zastrašivane mnoge bošnjačke građanske i sekularne porodice, naročito muslimani oženjeni osobama druge vjere dok je njihove tragedije AID predvođen Alispahićima po naredbi SDA skrivao”.

CIA – izvještaj o rušenju blizanaca?

Šušnjar je stava da HDZ u ovoj županiji, ako se smatra proevropskom strankom, mora informisati važne centre u borbi protiv terorizma, u prvom redu Ambasada SAD-a u BiH o ovoj temi, s obzirom na to da SDA divinizira optuženika za najmonstruoznije zločine u ratu u BiH te o tome da su neki od vojnika Sakiba Mahmuljina učestvovali u rušenju njujorških “Tvinsa” o čemu je i CIA objavila detaljan izvještaj 2005. godine.

– Moguće je da Ambasada SAD te izvještaje ne prati, no CIA je objavila da je minimalno četiri, a najviše šest Mahmuljinovih vojnika učestvovalo u napadu na “blizance” 2001. Na crnu listu dospio je i tadašnji SDA ambasador Husein Živalj, optužen da je bio u kontaktu s organizacijama koje su finansirale taj napad – podsjeća Šušnjar.

– Ta informacija, kao i ona da je MVP BiH izdalo pasoš Osami Bin Ladenu strogo su skrivene u javnim medijima u BiH, a stranke poput SDP-a i SDA i danas javno veličaju Rasima Delića, vrhovnog komandanta El Mudžahida koji je osuđen za ratni zločin upravo zbog njih – dodao je on.

– Ono što svima prolazi ispod radara jest činjenica da su “naši vojnici”, od kojih su neki i odlikovani, godinama nakon rata u BiH učestvovači u vazdušnom napadu 2001. godine. Vladama njihovih država u svom mandatu Bakir Izetbegović javno se zahvaljivao za vojnu pomoć. Znači li to da se zahvalio i za sjajan posao koji su obavili u SAD-u? – pita Šušnjar.

Dodjela nagrade – globalna stvar

– Dodjela ove nagrade samim time prestaje biti bh. stvar i postaje globalna stvar – kazao je Šušnjar za Direktno, dodajući da je ovo i medvjeđa usluga bošnjačkom narodu.

– Važno je shvatiti da Јasmin Duvnjak, koji je istovremeno predsjednik kluba Bošnjaka u Doma naroda federalnog parlamenta svojim predlaganjem vojnog komandanta ratnih zločinaca i napadača na “blizance” 2001. godine, bošnjačkom narodu čini medvjeđu uslugu – rekao je.

Suzdržanost SDP-a BiH, pogotovo Srba u SDP-u, oko ovog pitanja, jasno govori da SDP BiH nikada nije bila ni srpska, ni hrvatska stranka, a niti to planira biti. Zamislimo SDP BiH kako stoji suzdržan, na primjer u Vitezu, dok HDZ u nekoj suludoj i hipotetičkoj situaciji nastoji proglasiti Darija Kordića počasnim građaninom Lašvanske doline. Možemo li to zamisliti? Teško. Srbi u SDP-u znaju što je El Mudžahid radio Srbima na Ozrenu. I šute. Toliko o SDP-u i njihovoj policentričnoj politici. SDP Zenice samo je obrijana verzija SDA koji očito javno veliča mudžahedinske tekovine “narodnooslobodilačke” borbe tzv. Armije BiH. Borbe u kojoj se Zenica uz povik “Tekbir” oslobađala od nevjernika u njoj. I ne samo Srba i Hrvata. Nego i mnogih Bošnjaka – zaključio je.

Pripadnici odreda El Mudžahid koji su se borili pod okriljem tzv. Armije BiH počinili su niz zločina nad hrvatskim i srpskim stanovništvom tokom rata u BiH, a mnogi od njih nakon rata su dobili bosansko – hercegovačko državljanstvo i nastavili su živjeti u BiH.

O njihovim zločinima i obrednim rezanjima glava postoji niz videozapisa dostupnih na internetu.

RTRS