Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je, povodom primjedaba Brisela na najavljeni sporazum Beograda o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, da niko nema prava da kritikuje Srbiju što radi na svojim interesima.

– Mi ne govorimo o izvjesnoj, skoroj budućnosti Srbije u EU i niko nema prava da kritikuje Srbiju što trenutno radi na svojim interesima – rekao je Dačić novinarima u Helsinkiju nakon neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova država članica EU, “partnera sa zapadnog Balkana” i Turske.

On je napomenuo da je reagovao na neke izjave koje su se čule na marginama ovog sastanka, a jedno od pitanja je bilo o Evroazijskoj uniji, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Prema njegovim riječima, tu nema bilo kakvih nejasnoća i sporova u vezi sa samom EU, dakle ne radi se ni o kakvom članstvu, već o sporazumu o slobodnoj trgovini koje Srbija ima potpisane sa nizom zemalja u svijetu.

– Dio tih zemalja je okupljen u Evroazijskoj uniji i potrebno je i da na nivou cijele te teritorije bude uspostavljen sistem slobodne trgovine sa Srbijom – istakao je Dačić.

Naravno, dodao je on, svi sporazumi o slobodnoj trgovini koje Srbija ima, biće detaljno ispitani onog trenutka kada Srbija bude i pristupila EU.

– Srbija će sve sporazume o slobodnoj trgovini morati da usaglasi sa EU, onosno neće moći samostalno da ima takve sporazume sa zemljama – dodao je Dačić.

On je za današnji sastanak rekao da je bio koristan, mada nije donio nikakve novosti ni nove poruke prema Srbiji.

– Dakle, dobre poruke za nas sa samog sastanka su da oni računaju na zapadni Balkan, ali od toga pa dok to postane skora budućnost je dalek put koji ćemo, nadam se, preći – rekao je Dačić.

On je dodao da je većina ministara iz EU govorila sa određenom pozitivnošću vezano za proces proširenja, dok, s druge strane, ministri zemalja sa zapadnog Balkana nisu bili previše optimistični zato što očekuju odluke koje se tiču vizne liberalizacije za Kosovo, otpočinjanje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Dačić je naveo da je veoma pozitivno o Srbiji govorio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, dok nisu svi ministri učestvovali na današnjem sastanku, kao na primjer ministar iz Španije, koji nije uzeo učešće baš zbog promjene formata sastanka /da učestvuje i Priština/.

SRNA/RTRS