Drama zbog najave 300 otkaza prijedorskim rudarima, koje je menadžment “Arselor Mitala” Prijedor danas, takoreći pet do dvanaest, odložio na neodređeno vrijeme, nije izazvala buru među sindikalcima.

Naprotiv, ovakav rasplet je u sindikalnim krugovima bio očekivan, o čemu svjedoči i činjenica da je Saša Kukolj, predsjednik Sindikalne organizacije “Arselor Mitala” Prijedor, usred sve te gužve otišao na godišnji odmor u Hrvatsku.

Predsjednik Sindikata metalaca i rudara RS Obrad Belenzada rekao je za Srpskainfo da je odluka poslovodstva “Arselor Mitala” očekivana, i da su sindikalci za sada zadovoljni, ali da će krajnji ishod zavisti i od poslodavca i od Vlade RS. Na pitanje da li očekuje da će “Arselor Mital” Prijedor preuzeti rudnik u Ljubiji, Belenzada je rekao da sindikalci neće dozvoliti da ih bilo ko uvuče u tu priču, jer se oni bore samo za radnike.

– Nama je stalo da se u Ljubiji kopa ruda, da bi rudari imali posla, a kojoj će kompaniji taj posao biti dodijeljen, to nije naša briga. Što se nas tiče, rudu može da kopa i država lično, samo nek se radi – poručio je Belenzada.

Srpskainfo