Zbog toga što predsednik i generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević i Goran Ćejić nisu poštovali organizaciju u kojoj obavljaju najviše i najodgovornije funkcije usledila je reakcija većine članova Izvršnog odbora FSRS. Naime, šestorica od desetorice članova “fudbalske vlade” Republike Srpske zatražilo je vanrednu sednicu Izvršnog odbora nakon što je Ćejić poslao pismo u FS BiH na osnovu kojeg je reagovao Nihad Hodžić, vršilac dužnosti izvršnog direktora Sektora za adimistraciju, ali i Pravni komitet.

Sve je bilo u domenu rekla-kazala, ali Ćejić je zatražio od FS BiH zaštitu predsednika Mile Kovačevića, odnosno onemogućavanje eventualnih vanrednih izbora z entitetskom Savezu sa sedištem u Banjaluci. Za prošli petak bila je zakazana sednica Izvršnog odbora FSRS koja je otkazana, ali sada članovi ovog tela traže sastanak sa jasnim dnevnim redom.

Juče je u prostorije FSRS u Banjaluci zvanično predan dokument sa sazivanjem vanredne sednice Izvršnog odbora. U zahtevu za sazivanje vanredne sednice Izvrpnog odbora FSRS piše sledeće:

“Ovim putem, u skladu sa članom 36. Statuta FSRS, stav jedan podnosimo zahtev za sazivanje vanredne sednice Izvršnog odbora FSRS. Za sednicu Izvršnog odbora FSRS se predlaže sledeći dnevni red:

  1. Aktuelna situacija u FSRS,
  2. Razmatranje pisane korespodencije sa FS BiH od strane predsednika i generalnog sekretara FSRS od 16. avgusta 2019. godine.

Obrazloženje: Zahtev za sazivanje sednice Izvršnog odbora FSRS se podnosi u skladu sa članom 36. Statuta FSRS.

Predmetni zahtev za sazivanje sednice Izvršnog odbora FSRS podnosi šest članova Izvršnog odbora putem lične imejl adrese preko koje vrđe korespodenciju sa FSRS čime se dokazuje valjanost i verodostojnost navedenog zahteva, te su u formalno pravnom smislu ispunjeni svi uslovi iz člana 36, stav jedan i dva Statuta FSRS”.

U prilogu su dostavljene i kopije mejlova o saglasnosti sa ovim zahtevom, vanrednu sednicu Izvršnog odbora FSRS sazvali su potpredsednici Dušan Marković (Bijeljina), Milorad Lale (Istočno Sarajevo) i članovi: Mladen Kršić (Doboj), Mirko Milošević (Zvornik), Dragan Aranđić (Donja Slatina) i Vico Zeljković (Banjaluka). S druge strane ostala su četvorica članova Izvršnog odbora FSRS, uz predsednika Milu Kovačevića mejlove saglasnosti o sazivanju vanredne sednice Izvršnog odbora FSRS nisu poslali Dragan Banjac (Kozarska Dubica), Nikola Dakić (Novi Grad) i Rodoljub Oljača (Gradiška). Kao što je poznato jedanaesti član “fudbalske vlade” Republike Srpske Rade Vasiljević iz Foče podneo je neopozivu ostavku na ovu funkciju zbog neslaganja sa politikom vođenja Saveza od strane predsednika Mile Kovačevića iz Gradiške.

Prema ove više nego jasno je da su nezadovoljni članovi Izvršnog odbora FSRS u većini, a vanredna sednica trebalo bi da bude sazvana u narednih sedam dana. Zvanični zahtev je podnesen, kako se iz dnevnog reda može videti, zbog samovolje u radu predsednika Kovačevića koji je FSRS doveo na marginu svih krucijalnih odlučivanja i zbivanja u fudbalu “Dejtonske zemlje” u poslednjih dvanaest godina koliko se na čelu FSRS nalazi.

Zahtev za Skupštinu

Takođe, uz zahtev za sazivanje vanredne sednice Izvršnog odbora FSRS u Savez je juče dostavljen i zahtev za sazivanje vanredne sednice Skupštine Saveza iz Banjaluke sa jednom tačkom dnevnog reda: Razrešenje funkcije predsednika Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačevića.

Očigledno je da je advokat iz Gradiške mnogo razbesneo svoje dojučerašnje saradnike politikom jednoumlja i “serviranja” stvari koje su direktno protiv interesa Republike Srpske, njenog Saveza i fudbala. Jedna od prvih varnica gde se videlo nezadovoljstvo bilo je skraćenje Prve lige Republike Srpske sa dvanaest na deset klubova.