Od 11. do 14. avgusta u Novigradu pokraj Zadra održan je memorijalni turnir u malom fudbalu.

Tokom održavanja turnira na fudbalskom igralištu pored škole u Paljuvu stajao je transparent na kojem je pisalo: “S ognjem pakla tu su se sreli, ostala su polomljena krila, a bili su za dom spremni”, pri čemu je između riječi “bili su” i “za dom spremni” stajao (neispravan) hrvatski grb, kako bi slogan “za dom spremni” bio odvojen od ostatka natpisa na transparentu.

Pod desetak metara dugačkim i oko dva metra visokim natpisom fudbal su igrale ekipe od djece do seniora. Malo koja ekipa je propustila da se fotografiše ispred takvog “ukrasa” turnira o čemu svjedoče brojne fotografije objavljene na društvenim mrežama.

Načelnik opštine pozvao je portal Indeks.hr. tek nakon objavljivanja teksta i rekao da je “natpis je neprimjeren, nisam ga vidio”.

Organizatori su očigledno smatrali da je takav natpis primjeren, malim i velikim fudbalerima nije smetao, baš kao ni publici. Za stav o tom natpisu portal je pokušao da razgovara sa načelnikom Paljuva Јosom Klapanom (HDZ), ali on se nije odazvao, sve dok portal nije objavio taj tekst.

Indeks se povodom tog incidenta obratio i ombudsmenu za djecu Helenci Pirnat Dragičević, koja je poručila da se takav natpis ne bi trebao isticati ni na jednoj javnoj manifestaciji, a posebno ne na onoj na kojoj učestvuju djeca.

– Poznato nam je da postoje sudske presude iz kojih proizlazi zabrana isticanja pozdrava/natpisa/teksta Za dom spremni. U skladu s tim, smatram da ovaj natpis ne treba isticati na bilo kakvoj javnoj manifestaciji, posebno na onoj na kojoj učestvuju djeca – navela je ona.

Napomenula je i da će povodom ovog slučaja zatražiti da reaguje sportska inspekcija Državnog ureda za sport, ali i Državno tužilaštvo zbog sumnje na manipulaciju djecom i moguće počinjenje kaznenih djela na štetu djece.

– Na žalost, poruke netrpeljivosti i govor mržnje, kao i spomenuti ustaški pozdrav, sve češće postaju sastavni dio ponašanja učesnika na sportskim terenima, a pritom izostaje odgovarajuća reakcija. Takvi se ispadi prečesto prećutkuju i tolerišu od strane nadležnih službi koje bi morale da na njih reaguju. Djeca to vide i zaključuju da su izrazi mržnje i netrpeljivosti dio “sportske atmosfere”. Ako ih niko direktno ne upozorava da je takvo ponašnje nedopustivo, postoji rizik da će se i sama tako ponašati, čak i ako ih niko posebno ne potiče na to. U radu s djecom sportistima neophodno je intenzivno raditi na vaspitanju za prave vrijednosti sportske igre i odgajati ih za trpeljivost i poštovanje svih ljudi te protiv svake diskriminacije – poručila je ombudsmen.

Izvor: indeks.hr