Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević izjavio je da bošnjačko političko rukovodstvo odlukom da optuženi ratni zločinac Sakib Mahmuljin bude proglašen za počasnog građanina Zenice pokazuje da u kontinuitetu sprovodi ratnu zločinačku politiku.

Blagojević kaže da bošnjačko političko rukovodstvo ovim poručuje ratnim zločincima iz svog nacionalnog korpusa da su zajedno u tome.

– Iza ove odluke stoji politički vrh koji i poslije 24 godine od okončanja borbenih dejstva ukazuje da nastavljaju svoje političke ciljeve sigurni da neće biti kažnjeni jer međunarodne i domaće institucije ne kažnjavaju nalogodavce i počinioce zločina nad Srbima – rekao je Blagojević Srni.

On ističe da zlatna plaketa penzionisanom generalu takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu predstavlja “vjetar u leđa” počiniocima ratnih zločina nad Srbima po principu – što je počinjen veći zločin, to je veća nagrada.

Govoreći o ulozi Mahmuljina tokom ratnih sukoba na ozrensko-vozućkom ratištu, Blagojević je podsjetio na slučaj zarobljavanja 64 Srba iz Vozuće.

– Oni nisu nestali, oni su živi zarobljeni 1995. godine. U Vozući ih je privela Druga četa Petog bataljona 328. brigade kojom je komandovao Fuad Zilkić, potčinjen komandantu Trećeg korpusa Sakibu Mahmuljinu – naveo je Blagojević.

On je rekao da postoje ratni dokumenti i snimci takozvane Armije BiH, kao i svjedočenja preživjelih o njihovom zarobljavanju i stravičnoj sudbini, nakon što su proslijeđeni u mudžahedinski logor kojim su rukovodili Abu Hamza i Abu Mali.

Blagojević je podsjetio da je bivši komandant Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasim Delić proglašen krivim za zločine na Vozući.

On kaže da nije začuđen ponašanjem političkog vrha Bošnjaka i međunarodnog faktora u vezi sa protjerivanjem Srba iz Vozuće sa vjekovnih ognjišta, s obzirom da su NATO snage za brze intervencije aktivno učestvovale u ofanzivama “Uragan” i “Farz”, zajedno sa 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusatakozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 129 još traga.

Blagojević je izrazio zabrinutost zbog inertnosti domaćih institucija koji nemo posmatraju ova dešavanja, izuzev pojedinaca kao što je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Zeničko-dobojski kanton predložio je da Plaketa počasnog građanina Zenice bude dodijeljena penzionisanom generalu takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, kojem se sudi pred Sudom BiH.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahedin”, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda “El mudžahedin” su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

SRNA/RTRS