„Arselor Mital“ Prijedor odgodio je takoreći u posljednjem trenutku otpuštanje 300 radnika zbog smanjenja proizvodnje. Otkazi su bili najavljeni za 1. septembar, ali će rudari u Omarskoj ipak u ponedjeljak svi biti na broju na svojim radnim mjestima.

Bar privremeno oni mogu da odahnu, mada su, zbog najave otkaza, kako je ranije saopšteno iz sindikata, neki od njih već potražili posao u inostranstvu.

Iz rukovodstva kompanije  je samo kratko saopšteno da se odluka o smanjenju broja zaposlenih “privremeno odgađa”, dok se održavaju novi sastanci s Vladom Republike Srpske.

– Kompanija želi da riješi otvorena pitanja s Vladom RS, koja trenutno stoje na putu dugoročne, održive budućnosti za našu proizvodnju željezne rude u Prijedoru, ali je jasno dala do znanja da bez zadovoljavajućih rješenja tih pitanja nemamo drugog izbora osim da smanjimo svoje trenutne operativne kapacitete i, nažalost, našu radnu snagu u „Arcelor Mittalu“ Prijedor – navedeno je u saopštenju za javnost.

„Otvorena pitanja sa Vladom RS“ svode se na dva problema. Prvi su takozvane transferne cijene, koje su osnovica za obračunavanje poreza, što je odavno predmet spora Vlade i kompanije koja u Prijedoru zapošljava oko 800 radnika, mahom rudara, angažovanih na iskopavanju rude željeza u  Omarska.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Drugo otvoreno pitanje je eksploatacija rude u pred rat zatvorenom starom rudniku Ljubija kod Prijedora. „Arcelor Mittal“ je odavno zainteresovan da preuzme i taj rudnik. Međutim, vlasti u RS, predvođene SNSD-om, ovaj prirodni resurs su namijenile nekom drugom. Pokušale se da, kroz privatizaciju većinskog državnog kapitala u preduzeću Rudnici željezne rude „Ljubija“, rudnik prodaju svom favoritu, u rudarskim krugovima nepoznatoj “Izraeli investment grupi”.

Ovaj pokušaj je propao, a imao je komplikovanu političku pozadinu.

Narodna skupština RS u maju 2017. nije podržala odluku Vlade da 64,99 odsto akcija “Ljubije” proda “Izraeli investment grupi” za 92 miliona KM, iako je ta ponuda za skoro 30 miliona bila viša od iznosa koji je bio spreman da plati “Arselor Mital”. Presudni su bili glasovi poslanika DNS-a, tada moćnog koalicionog pratnera Dodikove stranke, koji je imao apsolutnu vlast u gradu Prijedoru.

Nakon toga je RŽR “Ljubija”, takođe odlukom Vlade RS, skinuta s liste strateških preduzeća, kako bi akcije mogle biti prodate, bez saglasnosti Skupštine, na berzi. Međutim, ni pokušaj da se na berzi akcije prodaju “Izraeli investment grupi”nije uspio.

“Arselor Mital” je jasno stavio do znanja da je i dalje zainteresovan za Ljubiju, kada je saopšteno da će kompanija morati da otpusti 300 rudara, jer su rezerve rude u Omarskoj na izmaku.

Kad su u pitanju porezi i transferne cijene, osnosno cijene po kojima prijedorski “Mital” prodaje rudu sestrinskoj Željezari u Zenici, Poreska uprava RS tereti “Arselor Mital” za 49 miliona KM poreskog duga. “Arselor Mital” taj dug ne priznaje, pa je na pregovorima postignut sporazum da se na tenderu izabere nezavisna konsultantsko-revizorska kuću, koja će “presuditi” u ovom sporu.

Međutim, provođenje tendera je u zastoju zato što se jedan od tri ponuđača žalio na rezultate. Tako će ovaj proces potrajati, jer nakon izbora ponuđača revizori imaju 45 dana za izradu studije, nakon čega “Arselor Mital” ima još deset dana da se izjasni o tom dokumentu. Bar dok se sve to ne raspetlja rudari mogu biti sigurni da će imati posao i platu. Šta će poslije biti, zavisi od toga čiji će interesi biti presudni.

Srpskainfo