Razvod je za bračne partnere prekid ljubavi, predanosti i zajedništva dok je za decu to nešto mnogo veće.

Deca u takvim situacijama postaju posebno osetljiva pa ih potezi roditelja nakon razvoda mogu obeležiti i ostaviti tragove za celi život i može uticati na njihovo kasnije poimanje ljubavi i braka. Postoji nekoliko stvari na koje roditelji moraju obratiti pažnju nakon razvoda kako on ne bi ostavio posledice po decu.

Ne gledajte svoju decu kao odrasle osobe jer oni verovatno ne razumeu zašto se razvodite i kako se osećate tokom razvoda. Odgovorni ste za njih i morate im pomoći da se osećaju sigurno i zaštićeno. Nije neophodno razgovarati s njima o svakom detalju, ali im je potrebno pružiti podršku i ne opterećavati ih problemima koje razvod sa sobom donosi.

Nemojte terati dete da bira jer ono ne treba da bude u poziciji gde mora da bira da li više voli mamu ili tatu i s kim želi da živi, jer će na taj način imati osećaj kao da nekoga od vas dvoje izdaje. Potrudite se da što ravnopravnije podelite obaveze oko deteta s vašim partnerom i planirajte u korist deteta.

Mnogi bivši bračni partneri prave sličnu grešku i trude se da budu omiljeni roditelj svom detetu. Ne pokušavajte da ga osvojite novim stvarima i kršenjem pravila koje je drugi roditelj postavio. Vaše dete će postepeno početi raditi ono što želi, šta god mu vi govorili, prensoi klix.ba. Zapamtite da, iako ste razvedeni, vaš bivši partner i vi imate obavezu odgajanja deteta i tome se maksimalno posvetite. Radite kao tim.

Vaše dete se oseća krivo za razvod jer pre ili kasnije, ovo se moglo dogoditi. Važno je da redovno razgovarate s detetom kako biste sprečili da misli ovako nešto ili bilo šta slično ovome. Uz to, moguće je da ćete misliti da ste vi krivi za celu situaciju. Nekad se neplanirane neugodne stvari jednostavno dese te na njih ne možemo mnogo da utičemo. Uz to, nemojte kriviti partnera za razvod. Posebno se preporučuje da loše i negativne misli o vašem bivšem ne delite s detetom. Ne zaboravite da je dete i vaše, ali i vašeg partnera. Ni slučajno ga nemojte koristiti kao medijatora koji će smirivati zaraćene strane.

Ne pokušavajte da smanjite kontakt vašeg deteta sa drugim roditeljem i ne svetite se bivšoj ljubavi tako što ćete mu uskratiti viđanje dece ili smanjiti kontakt telefonom. Rezultat svega jeste da ćete najviše povrediti dete. Pored toga, nemojte se svađati pred detetom jer ono razume više nego što mislite. Nije u redu psovati, vređati i navoditi mane vašeg bivšeg partnera pred detetom. Umesto toga, potrebno je sve rešiti u četiri oka, daleko od detetovih ušiju.

B92