Planinarsko društvo “Klekovača” organizuje sutra planinarski marš “Tragom Karanskog partizanskog bataljona”, na poziv Gradske organizacije SUBNOR-a.
Četvrti po redu marš održava se povodom 78 godina od formiranja Karanskog partizanskog bataljona.

Iz Planinarskog društva “Klekovača” saopšteno je da će se marš odvijati na relaciji Crna Dolina-Asina straža-Jutrogošta u dužini od 15 kilometara.

Start u Crnoj Dolini zakazan je za 9.00 časova, a staza kojom će se kretati nije teška i pogodna je za sve uzraste i locirana je na zapadnim obroncima Kozare.

Karanski bataljon dao je 15 narodnih heroja i jednog generala, a ratovao je na teritoriji skoro svih jugoslovenskih republika, izuzev Makedonije.

U blizini spomen-obilježja nalazi se dobro očuvana zemunica iz Drugog svjetskog rata u kojoj je bila smještena Karanska partizanska bolnica.

Na koti Asina straža u toku akcije oslobođenja Prijedora, partizanske snage su postavile artiljerijski položaj sa kojeg je dejstvovano prema gradu i na taj način vršena artiljerijska priprema za završne akcije oslobođenja Prijedora.

Opšti uslovi za učešće na maršu stazama partizana su odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost, planinarske cipele, odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteorološke prilike, ranac, štapovi za hodanje, hrana, voda i komplet prve pomoći.

Prema programu marša, njegovi učesnici će od 14.00 časova prisustvovati narodnom zboru koji će povodom 78 godišnjice od formiranja Karanskog bataljona biti održan kod spomenika poginulim pripadnicima ovog bataljona.