Na području opštine Donji Vakuf u Federaciji BiH sada živi ukupno 50 Srba, većinom staraca, plus nekoliko policajaca bez porodica zaposlenih u lokalnoj Policijskoj stanici.

To je konstatovano nakon ovonedjeljne posjete više od 500 bivših stanovnika Donjeg Vakufa protjeranih tokom rata i njihovih potomaka. Oni su nastanjeni u Gradiški, Banjaluci, Prijedoru, Bijeljini, Beogradu, Novom Sadu, Žablju i drugim mjestima.

Posjetu Donjem Vakufu, tradicionalno krajem augusta, organizuju zavičajna udruženja raseljenih Vakufljana.

Slavko Mekinjić iz Gradiške, gdje sada živi 5.500 Srba protjeranih tokom rata iz Donjeg Vakufa, kaže da su srpska sela davno opustjela, imanja i groblja zapuštena, da se srpski identitet ovdje ubrzano gasi i nestaje.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

– Među 50 Srba najviše ima penzionera ili staraca koji su ovdje došli tjerani nemaštinom ili nostalgijom. Ta brojka se stalno smanjuje; oni umiru, a niko više se ne vraća. Prvih poratnih godina bilo je stotinak srpskih povratnika. Dio je umro a neki su, vidjevši da se ne mogu izboriti s teškoćama, samoćom i beznađem, ponovo, po drugi put i zauvijek, napustili rodni kraj – ispričao nam je Mekinjić.

Godišnji susret u donjevakufskoj pravoslavnoj crkvi, gde je obilježena hramovna slava – Uspenije Presvete Bogorodice i 131 godina postojanja hrama bila je prilika za dugo čekane susrete bivših komšija. Među njima polovinu su činili sadašnji stanovnici Gradiške i okoline.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Slavko Mekinjić desno

– Ovi susreti su za nas dragocjeno podsjećanje, buđenje nostalgije, prilika da se sretnemo, porazgovaramo, odemo u svoja sela i naselja, prisjetimo života u ovom mjestu pored Vrbasa. Crkva je obnovljena, ovdje još uvijek odjekuje pravoslavno zvono i to nas ohrabruje – kazao je Njegoslav Zagorac, koji sada živi u Bijeljini.

On se uspješno bavi privatnim biznisom i podržava akcije svojih zemljaka, koristeći svaku priliku da otputuje u Donji Vakuf ili pomogne bivšim komšijama i sunarodnicima porijeklom iz donjevakufske opštine.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Zagorac je, zajedno s prijateljima iz Semberije, finansirao ručak za sve goste, a pomogao je i organizovanje prevoza iz Bijeljine u Donji Vakuf.

– Osim hramovne slave, svečano smo obilježili i završetak rekonstrukcije crkve koju je finansijski pomogla i gradska uprava Gradiška. Grad na Savi, novi zavičaj mnogih Vakufljana, takođe je obezbijedio prevoz za putnike iz ove sredine – rekao nam je Slavko Mekinjić, inače službenik u gradskom Odjeljenju za društvene djelatnosti Gradiške.

– Ovo je osmi  put kako organizovano idemo na slavu crkve Uspenija Presvete Bogorodice u Donjem Vakufu, a clj nam je da se  okupljamo i njegujemo svoju tradiciju i pravoslavne običaje – podsjetio je Davor Glišić, funkcioner Gradske uprave Gradiška, takođe porijeklom iz Donjeg Vakufa.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

On kaže da se, zbog malog broja Srba u Donjem Vakufu, veze postepeno gube, ali da Srbi nastanjeni daleko od ovog mjesta nastoje sačuvati sjećanje na rodni kraj i prenijeti ga potomcima.

Zavičajnom susretu u Donjem Vakufu prisustvovao je i načelnik opštine Huso Sušić koji, prema tvrdnjama srpske zajednice u ovom mjestu, njeguje tolerantne međunacioanlne odnose i pomaže Srbima u ostvarivanju građanskih prava i očuvanja nacionalnog identiteta.

Porazna statistika

Prema popisu 2013, u Donjem Vakufu bilo je 107 Srba koji su u procentima činili 0,4 odsto od ukupnog broja stanovnika ove opštine.

Prema popisu 1991. godine, u ovoj opštini živjelo je 9.364 Srba ili 38,4 odsto. Sadašnje stanje svedeno je na 0,2 odsto srpskog stanovništva, što jasno ukazuje da će u ovom mjestu etnička slika uskoro biti bez Srba.

Srpskainfo