U Gornjoj Dragotinji , u mjestu Karan održan je tradicionalni narodni zbor kojim je obilježena 78.godišnjica od formiranja Karanskog bataljona.

Vijence na spomen biste narodnim herojima Ratku Marušiću i Žarku Zgonjaninu položile su brojne delegacije među kojima i delegacije gradonačelnika Prijedora, SUBNOR-a Kozarske Dubice, Boračke organzacije grada Prijedora i druge.

Prisutnima se obratio Veljko Rodić, predsjednik SUBNOR-a grada Prijedora, koji je poručio da potomci Karanskog bataljona nastavljaju da njeguju njegovu tradiciju.
“SUBNOR i grad Prijedor njeguju tradiciju borbe kozarskih boraca. NJegovanje tradicije herojske borbe kozarskih boraca najbolja je potvrda da je slobodarski duh i dalje prisutan u našem narodu. “, istakao je Rodić.
On je podsjetio da je Karanski bataljon dao 15 narodnih heroja i jednog generala ,a ratovao je na teritoriji skoro svih jugoslovenskih republika izuzev Makedonije.
Na put i tradiciju Karanskog bataljona podsjetili su se i članovi Planinarskog društva “Klekovača” iz Prijedora koji su organizovali marš “Tragom partizana Karanskog bataljona” i prepješačili rutu dugu oko 15 kilometara na zapadnim obroncima Kozare od Crne Doline preko kote Asina straža , Jutrogošte do Karana.
NJihov put stazama karanskih partizana pozdravio je i Rodić ističući da se i na ovaj način Prijedorčani svih generacija sjećaju junaka sa Kozare i Karana.
Sekretar PD ” Klekovača” Marko Sarić je izjavio da ovo udruženje već četvrtu godinu učestvuje u obilježavanju godišnjice formiranja ovog bataljona na ovaj način.
” Svake godine dolazimo iz različitog pravca i ovu trasu smo prešli za nešto više od četiri sata i ukupno je bilo 32 planinara od koji najstariji , Milan Obradović ima 85 godina” rekao je Sarić.
On je dodao da je doprinos planinara bio i da su nekoliko dana uoči ovog narodnog zbora popravili boje na slovima na bistama narodnih heroja Ratka Marušića i Žarka Zgonjanina.

prijedorgrad.org