epa06953470 Hajduk Split's players celebrate a goal during the UEFA Europa League, third qualifying round, second leg soccer match between FC Steaua Bucharest and Hajduk Split, in Bucharest, Romania, 16 August 2018. EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Tuče, bakljade, šovinizam… Problemi s navijačima na fudbalskim utakmicama decenijama opstaju na terenima bivše Jugoslavije.

Klubovi se ne ograđuju od huligana, kako im se ne bi „zamjerili“, i zbog toga često znaju biti meta oštrih medijskih naslova.

Međutim, kada, u želji da ilustruje pobjedu splitskog Hajduka nad zagrebačkim Dinamom u derbiju hrvatskog fudbala, u mnoštvu od 25 fotografija urednik zagrebačkog portala kao prvu izabere onu na kojoj je navijač s natpisom „Ubi Srbina“, tek tada ostajemo bez riječi.

Foto: screenshot jutarnji.hr/RAS Srbija

Mislili smo da su davno prošla vremena kada su mediji bili u službi potpirivanja mržnje prema drugom i drugačijem.

Možda je ovo bio samo nesmotren potez, ali je ipak sasvim svejedno da li bi sporna fotografija bila prva ili posljednja u tekstu. Ona se nikako nije smjela naći u izboru za objavljivanje, već samo kao dokaz koji bi se uputio nadležnima kako bi hrvatski junoša pod maskom bio krivično gonjen.

Srpskainfo