Školsko zvono označilo je početak nove školske godine i za učenike Javne ustanove Centar “Sunce”. A oni su to obilježili prigodnom priredbom, pjesmom i recitacijama. Ovoj svečanosti prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je tom prilikom uručio školske torbe i školski pribor za 19 osnovaca sa lakom mentalnom retardacijom. Đaković je napomenuo da grad Prijedor daje podršku svim školama, tako i ovoj ustanovi, kako bi ova djeca kroz školovanje u budućnosti postali ravnopravni članovi društva.

U ovoj ustanovi školuje se ukupno 99 učenika. Pored osnovne tu je i srednja škola, u kojoj se školuju učenici za zanimanja kuvar, krojač i bravar, kaže direktor „Sunca” Slađana Radaković. Od prošle godine u “Suncu” se implementira i dualno obrazovanje, pa se praksa za srednjoškolce izvodi i u preduzećima. To je već dalo rezultate, jer su tri učenika pronašla i zaposlenje, kaže Radakovlćeva.

Centar “Sunce” ima 57 zaspolenih, i u pitanju je izuzetno kvalitetan kadar koji radi sa učenicima. Radakovlćeva je naglasila da je odlukom resornog ministarstva ova ustanova postala i resursnl centar, tako da će druge škole koje implementraju inkluzlvnu nastavu moći da koriste usluge stručnog kadra „Sunca”.

Z.J./Kozarski