Beograd 18.10.2018 Matthew Palmer, zamenik pomoćnika državmnog sekretara SAD, Metju Palmer, USA, diplomata, intervju Ras foto Goran Srdanov ameriken

Iskusni diplomata Metju Palmer imenovan je ovih dana za specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, čime Amerika daje naslutiti da želi aktivniju ulogu u regionu.

Njegovo imenovanje možda ne bi bilo toliko čudno da ne dolazi u trenutku kada je politička situacija na Kosovu postala uzavrela, a ništa manje napeta nije ni u BiH.

Da imenovanje Palmera nije nimalo slučajno niti naivno govori i činjenica da Amerika skoro dvije decenije nije imala nikoga na tom mjestu, tačnije još od odlaska Ričarda Holbruka, koji je na ovim prostorima ostao upamćen kao idejni tvorac Dejtona.

Po odlaksu Holbruka činilo se kao da američko interesovanje za Zapadni Balkan polako slabi, a samim tim i njen uticaj na političke prilike u regionu.

Stoga nije ni čudo što je Palmerovo imenovanje otvorilo brojna pitanja, od onog da li Amerika želi da se ponovo aktivnije uključi u dešavanja na Balkanu, te time smanji ruski uticaj u regionu, posebno u Srbiji i Republici Srpskoj, te šta će to konkretno donijeti Bosni i Hercegovini.

Analitičari su saglasni da imenovanje Palmera definitivno pokazuje želju SAD da aktivnije učestvuju u rješavanju problema i pokazatelj je promjene stava američke administracije.

Nesumnjivo je, smatraju analitičari, da američka administracija mijenja svoj dosadašnji pristup, te da želi veći uticaj u regionu, posebno kada je u pitanju problem Kosova i BiH.

Foto: Goran Srdanov/RAS Srbija

Za profesora međunarodnih odnosa Željka Budimira nema dileme – Zapadni Balkan je ponovo u fokusu Amerike, koja želi da povrati svoj nekadašnji uticaj na dešavanja na ovom prostoru.

Budimir ističe da će se SAD fokusirati na dvije stvari, a to su NATO i pitanje Kosova.

– Vjerujem da Amerika želi da izvrši jednu vrstu pritiska po pitanju pristupa NATO, što određuje vojnu orijentaciju čitavog regiona, koji još nije integrisan u Sjeverno-atlansku alijansu. Amerika želi da pogura ulazak u NATO svih zemalja regiona, prije svega srpski prostor, koji se protivi integraciji u ovaj vojni savez – smatra Budimir.

Dodaje da se imenovanje Palmera može posmatrati i kroz odnos Srbije i Kosova. Budimir vjeruje da će novoimenovani specijalni izaslanik nastaviti s pritiskom na Beograd za priznavanje Kosmeta i uspostavljanje nekih međudržavnih odnosa.

Foto: screenshot ATV/RAS Srbija

Željko Budimir

– To su dvije, po meni, najvažnije misije zbog čega je SAD ponovo vratio u fokus Zapadni Balkan. Nakon Holbruka i agresije NATO na Srbiju, Vašington nije imenovao nijednog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan sve do sada. To nije nimalo slučajno – ističe Budimir.

I bivši ambasador BiH u Briselu Draško Aćimović imenovanje Palmera vidi kao signal SAD da ojača svoj angažman na ovim prostorima.

On, međutim, vjeruje da to nema veze sa smanjenjem ruskog uticaja na ovaj prostor, već sa globalnim političkim planovima.

– Često se griješi u procjenama kada se kaže da je to nekakva borba između Amerike i Rusije koja će imati više uticaja na Balkanu. Oni se međusobno dogovaraju o zonama njihovih interesa i tako djeluju. Mislim da ovo imenovanje specijalnog izaslanika SAD ima neke veze s dogovorima između velikih država na globalnom planu – ističe Aćimović.

Dodaje da je područje Zapadnog Balkana ponovo postalo nestabilno, što je vjerovatno upalilo alarm kod velikih sila da taj problem moraju riješiti.

S jedne strane Srbija i Kosovo, s druge Sjeverna Makedonija, potom politička kriza u BiH, te ekstremni priliv ekonomskih migranata; sve su to, po Aćimoviću, stvari koje pozivaju na pojačan angažman velikih sila na prostoru Zapadnog Balkana.

– Vjerujem da SAD želi da sačuva bezbjednost na ovim prostorima, jer se plaše da bi ona mogla da bude narušena zbog svih političkih dešavanja u zemljama regiona. Mislim da im je plan da do izbora u SAD sljedeće godine na neki način definišu Zapadni Balkan i postave ga u funkcionalnu poziciju – zaključuje Aćimović.

Smatra da je Palmer iskusni diplomata koji je već dugo prisutan na Balkanu i dobro poznaje političke prilike na ovom prostoru. Zbog toga vjeruje da je to bio i razlog zašto je baš on bio izbor SAD za funkciju specijalnog izaslanika.

Crnadak: Ubrzano rješavanje otvorenih pitanja

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak smatra da je ponovno uvođenje funkcije specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan pokazatelj da Vašington želi da ubrza rješavanje najvažnijih otvorenih pitanja u regionu.

– Sasvim je sigurno da je ovo imenovanje potvrda namjere SAD da pomognu da se na ovim prostorima dođe do određenih rješenja – kaže Crnadak za Srpskainfo.

I on je saglasan sa ocjenama da će glavni Palmerov zadatak biti rješavanje problema Kosova, ali da to ne znači da neće biti aktivan i u ostalim zemljama, uključujući BiH.

– Palmer dobro govori srpski jezik, dobro poznaje odnose u regionu, vrlo je čvrst sagovornik i snažan u provođenju svoje politike. S druge strane, vrlo je važno to što Palmer poštuje dejtonsku strukturu BiH, samim tim i poziciju koju ima Republika Srpska. Iz tog razloga vjerujem da se radi o osobi sa kojom se može na normalan način razgovarati – istakao je Crnadak.

On je izrazio uvjerenje da će Palmer, zajedno s političarima u BiH i regionu, zajedno doći do dobrih rješenja po pitanju budućnosti Zapadnog Balkana.

Srpskainfo