Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković najavio je danas mogućnost da problem manjka smještajnih kapaciteta prijedorskog vrtića bude riješen prilagođavanjem školskih prostorija za potrebe predškolskog obrazovanja i vaspitanja.
Odgovarajući na odborničko pitanje na sjednici Skupštine grada Prijedora o potrebi osnivanja jasličke grupe u područnom vrtiću u Omarskoj, Đaković je naveo da su u planu razgovori prvo sa direktorima nekoliko škola o namjeri da, uz minimalne zahvate, školske prostorije budu upotrijebljene za smještaj predškolskih vrtićkih grupa.

“Budući da je to pitanje koje će biti rješavano u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, uskoro ćemo obaviti razgovore i potražiti rješenje za djecu koja ostaju ispod crte”, rekao je Đaković.

Odbornik PDP-a Dalibor Grabež rekao je da postoji inicijativa roditelja sa područja Omarske da u tamošnjem vrtiću bude formirana jaslička grupa, s obzirom na to da se ove godine na konkurs prijavilo 22 djece tog uzrasta u Omarskoj, a nije primljeno nijedno jer vrtić u Omarskoj ima uslove samo za vrtićke, a ne i za jasličke grupe.

Na konkursu Dječijeg vrtića “Radost” Prijedor ove školske godine primljeno je 106 djece, iako je prvobitno bilo planirano 76, dok je za prijem djece u vrtiće u Kozarcu i Omarskoj bio raspisan interni konkurs.

Kapaciteti gotovo svih objekata prijedorskog javnog vrtića su popunjeni /oko 450 djece/, neki i više od dozvoljenog maksimuma, a ove godine ostalo je rekordnih 105 djece ispod crte.

Ova predškolska ustanova na području grada ima centralni objekat, jedan objekat u naselju Urije i dva u naselju Pećani, a na području Prijedora radi i jedan privatni vrtić.