???T??, 28. ???? /????/ - ??????????? ????????? ???????? ?????? /???/ ?????? ????? ?? ???????????? ?? ???????? ????? ???????? ?????????????? ???-? ? ???????.

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala HDZ da “prestane sa dvoličnom politikom, kojom istovremeno navodno podržavaju NATO put, ali i odustaju od slanja ANP u sjedište NATO-a”, stigla je oštra reakcija iz stranke čiji je predsjednik Dragan Čović.

U HDZ smatraju da je potpisani sporazum tri lidera narušen ucjenama “bošnjačkih predstavnika na razini Predsjedništva BiH”.

– Potpisivanje Sporazuma o načelima uspostave vlasti prihvaćeno je kao obećavajuća prilika za cjelokupni napredak u bosanskohercegovačkom društvu i u evropskim i evroatlantskim integracijama. Potpisani dogovor narušen je ucjenama bošnjačkih predstavnika na razini Predsjedništva BiH, te negiranjem okvira istog – političkim zastojem u kojem HDZ BiH nije sudjelovala i za vrijeme kojeg je pozivala na konstruktivan dijalog – saopštili su.

Dalje se navodi kako – HDZ BiH osuđuje zapaljivu retoriku i lažne navode SDA o dvoličnoj politici integracija, ističući da je upravo vodeća hrvatska politička opcija ona pod čijim se okriljem predao zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, kao i Odgovori na Upitnik Evropske komisije.

U ovoj stranci smatraju da su hrvatski politički predstavnici, za razliku od, kako navode, deklarativnog djelovanja SDA koja danas surađuje s političkim opcijama koje su blokirale usvajanje i slanje ANP u Savjeta ministara, dali značajan doprinos integracijama obnašanjem funkcija ministra obrane BiH, zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, predsjednika Povjerenstva za NATO integracijski proces i voditelja Povjerenstva za NATO u Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Pokušaji nametanja alternativnih istorijskih činjenica neće okaljati značaj kojeg je Herceg-Bosna dala našoj domovini. Upisana u Vašingtonski sporazum i ugrađena u Federaciju Bosne i Hercegovine, Herceg Bosna sastavni je dio istorije BiH, koja je branila državni teritorijalni integritet, preuzimajući ključnu ulogu u zaštiti i stvaranju savremene Bosne i Hercegovine – kazali su.

Poručuju da svjesno produbljivanje političke krize, kršenje uspostavljenih dogovora, narušavanje temeljnih državnih odrednica, povrede državnog identiteta, povrede presuda Ustavnog suda i međunarodnih sudova, negiranje konstitutivnosti, osporavanje jednakopravnosti i zalaganje za priznavanje nelegitimnih predstavnika dio su destruktivnog ponašanja bošnjačkih predstavnika okupljenih oko SDA.

Srpskainfo