Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Srbije Miodrag Linta ocijenio je da su zaključci sa posljednje sjednice Glavnog odbora SDA još jedan dokaz da ova stranka vodi destruktivnu i štetnu politiku koja prijeti miru i stabilnosti u BiH.

Linta ističe da je potpuno jasno da SDA i njen predsjednik Bakir Izetbegović nisu odustali od svoje ratne politike i političkih ciljeva iz “Islamske deklaracije” Alije Izetbegovića.

On ocjenjuje da Glavni odbor SDA potpuno neosnovano napada srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, iznoseći teške laži u vezi sa bošnjačkim povratnicima u Podrinje, takozvanim bosanskim jezikom, takozvanim genocidom, karakterom rata, osnivačima Republike Srpske.

– Činjenice jasno pokazuju da je cilj muslimanske politike u Prvom i Drugom svjetskom ratu i Odbrambeno-otadžbinskom ratu bio etničko čišćenje Srba uz Drinu, kao i da ne postoji bosanski jezik – naveo je Linta u saopštenju.

Foto: Dejan Bozić/RAS Srbija

On je dodao da činjenice govore da se u Srebrenici nije desio genocid, da Srbija i srpski narod nisu počinili agresiju na BiH, da su presude Haškog tribunala Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i drugima Srbima politički motivisane i nisu utemeljene na pravu, pravdi i materijalnim dokazima.

Linta ističe da SDA nerazumnim insistiranjem da članstvu BiH u NATO destabilizuje političku situaciju zarad svojih stranačkih i drugih interesa.

– Ako SDA iskreno želi formiranje vlasti na nivou BiH onda treba da poštuje stav Republike Srpske o vojnoj neutralnosti koji je potvrđen Rezolucijom Narodne Skupštine Republike Srpske i da odustane od slanja Godišnjeg nacionalnog programa u središte NATO – naveo je on.

On naglašava da je stav Evropske komisije da pristupanje NATO nije uslov da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU, dok je stav Alijanse da je članstvo u toj organizaciji stvar dobre volje svake države, a ne obaveza i prinuda.

– Očigledno je da ključnu ulogu u rješenju političke krize u BiH imaju zapadni centri moći koji mogu da utiču na SDA i druge bošnjačke partije da odustanu od destruktivne politike koja nije u interesu nikome, a posebno ne bošnjačkom narodu – istakao je Linta.

SRNA/Srpskainfo